Conceput special pentru pasionații de fotografie, aparatul foto DSLR Canon EOS 4000D este unul dintre cele mai ieftine DSLR-uri scoase de Canon vreodată. Au mai fost câteva modele similare, precum 1300D, dar din nefericire a fost scos din fabricație și mă tem că așa se va întâmpla și cu cea de față, la un moment dat. Dar până atunci haideți să vedem dacă se ridică la nivelul hype-ului de care e înconjurat.
Table of Contents
Canon EOS 4000D: Păreri Pro vs Contra
Pro
Contra
Te-ar putea interesa și:
Canon EOS 4000D: Design

Din punct de vedere al design-ului, Canon 4000D are un exterior policarbonat lucios, care îi oferă o oarecare protecție la căzături sau diferite impacturi dar partea proastă e că îți dă acea senzație de plastic. Spre deosebire de 2000D sau chiar și 1300D, aparatul de față se simte ca fiind mai slab calitativ din punct de vedere al materialelor, având o montură de plastic a obiectivului, pe când la celelalte modele este metalică. Au eliminat și o parte din butoanele fizice de pe placa superioară iar în timp ce 2000D avea un comutator special de pornit/oprit, alături de un buton pentru a activa bliț-ul, Canon 4000D încorporează comutatorul off în selectorul de mod și elimină complet butonul pentru bliț. Astfel, dacă doriți să utilizați blițul GN9 încorporat, va trebui să îl ridicați manual. Ceea ce nu e greu, dar mi-ar fi plăcut să rămână la buton.

În rest, 4000D se prezintă cu aceeași configurație de butoane ca 2000 și 1300, singura diferență fiind că există ceva mai mult spațiu între butoane. Lăsând la o parte problemele legate de calitatea construcției, 4000D stă destul de bine în mână datorită mânerului său relativ adânc și a suportului special făcut pentru degetul mare. Cu zoomul de kit de 18-55 mm atașat, aparatul foto pare, de asemenea, bine echilibrat și ușor de manevrat.
Sistemul de meniuri din interiorul camerei a fost redus la minimum, astfel încât utilizatorii începători ar trebui să poată parcurge și găsi ceea ce au nevoie fără prea mari dificultăți.
Caracteristici

Similar cu modelele puțin mai vechi, aparatul Canon 4000D are același senzor APS C CMOS de 18 megapixeli și același procesor de imagine DIGIC 4+. Sensibilitatea nativă variază de la ISO 100-6400 și mai are o setare extinsă care echivalează cu ISO 12.800. Pe partea de înregistrare video, avem o rezoluție Full HD 1080p la maxim 60 fps.
Pe partea din spate a aparatului, avem un afișaj de tip LCD de 2,7 inch, un vizor optic pentamirror care oferă o acoperire de cca 95%. și 230k dot. După cum spuneam, meniul este destul de intuitiv și ușor de navigat. Avem 6 tipuri de cadre precum
- Portret
- Peisaj
- Prim-Plan
- Sport
- Alimentație
- Portret de noapte
Primele 4 sunt clasice și știm deja ce face fiecare, dar cum rămâne cu ultimele 2? Păi, în primul rând, preset-ul pentru alimentați ajută la evidențierea culorilor într-o natură mult mai vibrantă, care să oferă mâncărurilor acea senzație de prospețime. Portretul de noapte ajută mult cu luminozitatea și cu contrastul, astfel, indiferent de cadru tot vei putea să distingi tot ce se întâmplă.
Cu Canon EOS 4000D avem parte de Wi-Fi încorporat, ceea ce face ca aparatul să fie mult mai practic. Puteți transfera poze de pe cameră direct pe smarphone, printr-o conectare care durează maxim 15 secunde. De asemenea, puteți chiar să controlați aparatul de la distanță. Camera are funcția live view, astfel încât puteți folosi ecranul din spate pentru a trage fotografii, dacă nu doriți să folosiți vizorul optic.
Canon EOS 4000D are acces la toate obiectivele Canon EF și EF-S, iar atunci când este combinat cu unul dintre obiectivele principale, devine un SLR digital destul de compact și pentru cei care își doresc un sistem SLR digital cât mai mic. Dacă sunteți în căutarea unui obiectiv compact pentru a merge cu 4000D, atunci există o serie de obiective compacte prime disponibile, cum ar fi obiectivul pancake 24 mm f/2,8 STM, obiectivul pancake 40 mm f/2,8 STM și obiectivul prime 50 mm f/1,8 STM.
Canon EOS 4000D este disponibil doar cu corpul sau cu obiectivul de kit 18-55 mm III.
Calitatea imaginii

Indiferent dacă faceți poze de aproape sau de la distanță, Canon EOS 4000D nu va dezamăgi. Cei de la Canon s-au descurcat întotdeauna în ceea ce privește echilibrarea culorilor și, fie că fotografiați în interior sau afară, în lumina orbitoare a soarelui, fotografiile sunt vibrante fără urme de suprasaturație. De asemenea, expunerea este foarte bună, cu un echilibru potrivit între lumini și umbre, chiar și când contrastul este ridicat. L-am testat și cu ISO-ul la valoarea maximă (6400), și nu am resimțit nicio problemă cu zgomotul. Acesta se simte dacă te uiți foarte, foarte atent dar nu suficient încât să-ți degradeze fotografiile. M-am jucat puțin și cu presetările, dar de obicei îmi place să trag cadre raw. Cu toate acestea, mi-a plăcut enorm portretul de noapte. Îți scoate în evidență subiectul într-un mod absolut exemplar.
Durata de viață medie a aparatului este de cca 500 de cadre, ceea ce este chiar decent pentru orice tip de fotograf care face asta la nivel de hobby. Dacă te duci la evenimente, s-ar putea ca cele 500 de cadre să fie realizate destul de repede.
Canon EOS 4000D: Preț și Păreri
Când vine vorba de pret, Canon 4000D se învârte în jurul a 2.200 și 2.500 de lei în funcție de obiectivul stoc pe care îl veți alege. Deci este printre cele mai ieftine aparate Canon, și, spre deosebire de Nikon unde nu găsești nimic de buget, cei de la Canon chiar au scos ceva mai mult decât decent la prețul pe care îl oferă. Aș fi crezut că părerile sunt împărțite, atât în ceea ce privește prețul cât și a caracteristicilor aparatului, dar atât pe site-urile românești de retail cât și pe cele din afară, nu am găsit nicio medie a recenziilor care să scadă sub 4,5/5. Deci cred că acest lucru spune tot despre acest model.