Fie că vreți să înlocuiți sursa de căldură principală sau să suplimentați temperatura unei anumite camere în iarna aceasta sau, de ce nu, aerul condiționat nu face față pe timpul verii, o aerotermă este exact ce aveți nevoie.
Marea majoritate a aerotermelor sunt multifuncționale, ceea ce înseamnă că vă pot fi de folos atât pe timpul iernii pentru a face față zilelor în care căldura nu funcționează, dar și zilelor toride de vară în care ne simțim letargici într-un apartament de la ultimul etaj cu ferestrele poziționate spre Est. În articolul de astăzi am ales 8 dintre cele mai bune și mai eficiente modele existente pe piață pentru a te ajuta să alegi cea mai bună aerotermă.

Heinner HFH-L2000SL

Concept VT7020

Zass ZFH

Star-Light PTCA

Home FKF 59201

Heinner HCH-L1500WH

Daewoo DTH2200C

Rowenta Instant Comfort Aqua SO6510
Table of Contents
Cum alegem cea mai buna aerotermă pentru casă
În primul rând trebuie să precizăm că există 2 tipuri de aeroterme. Convenționale și Industriale. Iar în acest articol am ales să discutăm doar despre cele convenționale deoarece sunt mult mai potrivite pentru casă. Cele industriale sunt foarte puternice dar sunt folosite, de regulă, pentru a încălzi spații foarte mari precum hale, hambare, făbricuțe și așa mai departe. Dacă vă interesează și acest tip atunci vă rog să-mi lăsați un comentariu și voi face un articol în viitor despre ele.
Aerotermele convenționale sunt cele mai bune tipuri de aeroterme pentru casă deoarece pot încălzi cu ușurință încăperi de până la 20-30 de metri pătrați. Sunt bune atât ca înlocuitor al sursei de căldură pentru zilele în care ne trezim cu căldura oprită cât și pentru a o suplimenta pe cea existentă. Mulți oameni preferă să aibă o aerotermă în baie pentru zilele reci în care șansele să ne scadă imunitatea sunt mari. Mai jos vom vorbi puțin despre fiecare aerotermă în parte pentru a te ajuta să o alegi pe cea mai potrivită.
Cea mai ieftină aerotermă – Heinner HFH-L2000SL

Pentru primul loc avem o aerotermă ieftină și bună de la Heinner, adică modelul HFH-L2000SL care, deși este o aerotermă mică, încălzește cu eficiență o cameră de dimensiuni medii. Nu m-as arunca să zic că este cea mai bună variantă pentru perioade lungi de timp în care trebuie să vă încălziți casa într-un mod sau altul, dar pentru uz ocazional nu veți regreta.
Are doar 2 trepte de putere, una fiind de 1000W iar cea mai mare de 2000W, iar pentru dimensiunile pe care le are, bagă mai mult aer cald decât te-ai aștepta. Singurele dezavantaje sunt faptul că este puțin cam gălăgioasă când o puneți pe cea mai mare treaptă de putere și nu are telecomandă inclusă, deci controlul trebuie făcut manual de pe butoanele afișate pe interfața dispozitivului.
Aerotermă din ceramică – Concept VT7020

Materialele din ceramică sunt găsite adesea în interiorul cuptoarelor cu microunde iar asta pentru că facilitează tot procesul de încălzire. După aceeași logică, o aerotermă din ceramică va constitui un aparat de încălzire mult mai eficient decât una care are materiale mai slab calitative. Mai mult decât atât, ceramica tinde să păstreze căldura pe perioade mai mari de timp, chiar și după ce aeroterma este oprită.
Această aerotermă din ceramică de la Concept are tot 2 trepte de putere, dar cu un consum enegetic ceva mai mic. Cea mai slabă treaptă de putere este de 750W iar cea de-a doua este de 1500W. Deși nu are o putere la fel de mare ca în cazul altor aeroterme, faptul că este construită din ceramică oferă un anumit nivel de compensare. Spre deosebire de modelul precedent, aceasta este foarte silențioasă chiar și când este pusă pe cea mai mare treaptă de putere iar cel mai mare avantaj al acestei aeroterme este faptul că bagă atât aer rece cât și aer cald în funcție de anotimp.
Aerotermă puternică Zass ZFH 01

Mai departe avem o aerotermă de 2000W de la Zass, care, după părerea mea reprezintă cea mai bună alegere din punct de vedere al raportului calitate-preț. Este concepută cu 2 trepte de putere iar, deși prima nu este foarte eficientă, ce-a de-a doua încălzește foarte bine camere de până la 25mp. Deși este un model foarte ieftin, nu se simte niciun miros de plastic topit cum se resimte la alte modele ieftine.
Dacă vă doriți o aerotermă bună dar totuși să nu faceți o investiție prea mare atunci Zass ZFH01 este exact modelul de care aveți nevoie. Pe lângă puterea pe care o oferă, este silențioasă și dispune de o luminiță LED care vă indică momentul în care este în funcțiune. Ca timp de încălzire, veți resimți schimbări notabile în ceea ce privește temperatura camerei după doar 5 minute, deci putem spune că este o aerotermă foarte eficientă.
Cea mai bună aerotermă de perete – Star-Light PTCA 2000W

Mai departe avem una dintre cele mai bune aeroterme de perete cu caracter multifuncțional. Și spun asta deoarce Star Light PTCA poate fi folosită atât pentru a încălzi locuința cât și pentru a o răci pe timp de vară. Are o putere mare, de 2000W, ceea ce îi permite să încălzească cu ușurință o întreagă garsonieră, dar poate fi folosită și pentru o singură încăpere. Chiar va fi mai eficientă.
Nivelul de temperatură este reglabil, spre deosebire de aerotermele ieftine unde nu aveați un control foarte exact al căldurii in atmosferă. În cazul acesteia, puteți seta temperatura oriunde între 10 și 49°C, ceea ce vă oferă suficient de multe opțiuni atât pentru zilele răcoroase de iarnă cât și pentru cele toride de vară. Aspectul este unul plăcut și se poate potrivi în orice locuință modernă. Este suficient de ieftină și de economică din punct de vedere energetic astfel încât puteți achiziționa chiar două în cazul în care locuiți într-un apartament mare sau la casă. Controlul se face direct din telecomanda aerotermei, iar încă un lucru care trebuie precizat este că gradele sunt reale. Dacă ați avut experiențe neplăcute cu alte modele unde temperatura setată nu corespundea cu cea din cameră, aici este exactă. 25 °C pe telecomandă se vor transforma în °C în încăpere.
Aerotermă cu ventilator – Home FKF 59201

Aerotermele de perete cu ventilator sunt de cele mai multe ori mult mai performante decât modelele clasice, de podea, iar aceasta este una dintre cele mai bune din gama sa. Are 2 trepte de încălzire, iar cea mai puternică ajunge la 2000W, ceea ce este suficient de mult pentru a încălzi încăperi de 30mp. Programul STOP, face ca aeroterma să se oprească în momentul în care camera atinge temperatura dorită.
Greutatea aerotermei este de 2,5kg iar montarea acesteia nu va dura mai mult de 25 de minute. Ca dimensiuni are 54×20,5×12 cm drept urmare poate încăpea în orice colț al camerei. Controlul se poate face atât cu ajutorul telecomenzii dar și prin aplicația mobilă deoarece această aerotermă este dotată cu funcție WiFi. Dar nu se oprește aici. Mai are și opțiunea de programare, fapt ce vă oferă posibilitatea să o porniți când sunteți plecat pentru a găsi locuința bine încălzită. Pe partea din dreapta a aerotermei găsiți un afișaj digital care vă indică cu exactitatea temperatura.
Aerotermă electrică pentru baie Heinner

Heinner este unul dintre cei mai mari producători la nivel global de electronice și electrocasnice, iar cu această aerotermă electrică de 1500W au reușit să îmbine perfect performanțele ridicate, eficiența energetică redusă și un preț accesibil. Nu știu cât de bine se observă din această poză, dar materialele sunt ceramice, deci eficiente și de înaltă calitate, iar design-ul acestei aeroterme cu termostat este chiar plăcut și poate fi pusă atât în camera de zi, în dormitor sau chiar și în baie.
Așa cum ne-am obișnuit de la aerotermele precedente, și aceasta dispune tot de 2 trepte de căldură, dar, destul de surprinzător, chiar și cea mai joasă, de 750W se descurcă mai mult decât decent pentru încălzirea unei băi. Termostatul vă permite să setați cu exactitate temperatura dorită, iar odată atinsă, aeroterma se oprește automat și își reia funcționarea odată ce temperatura începe să scadă. Un alt element important este reprezentat de protecția anti-răsturnare care previne deteriorarea acesteia în cazul în care aveți animale de companie hiper-active sau copii foarte energici.
Aerotermă ceramică Daewoo 2200W

Nu știu în ce măsură sunteți familiarizați cu compania Daewoo, dar din experiență proprie vă spun că produc electrocasnice excelente la prețuri foarte bune. Cum este și în cazul acestei aeroterme multifuncționale pe care am folosit-o până acum câțiva ani și tot ce vă pot spune este că m-am ajutat de ea cu fiecare ocazie pe care am avut-o și nu am avut nici cea mai mică problemă tehnică. Are o putere foarte mare, de 2200W, ceea ce o face excelentă pentru spațiile mari iar interfața digitală facilitează controlul aerotermei. Dacă totuși preferați controlul de la distanță atunci aveți aeroterma este însoțită de o telecomandă care vă permite să porniți sau să opriți dispozitivul, să setați temperatura exactă cât și timpul de funcționare precum și funcția de oscilare.
Are o înălțime de 48 de centimetri deci se poate încadra cu lejeritate în orice cameră din locuința dumneavoastră fără să iasă prea mult în evidență. Construcția de tip tubular este de asemenea modernă și nu deranjează din punct de vedere estetic.
Cea mai bună aerotermă electrică

Ultimul model de pe lista noastră este Rowenta Comfort Aqua SO6510 care, deși nu este cea mai atrăgătoare aerotermă din acest top este de departe cea mai puternică. Cu 2400W și un termostat pentru reglajul temperaturii, Rowenta Comfort Aqua oferă atât aer cald cât și aer rece pe timp de vară, ambele cu o intensitate extraordinară. Are o greutate destul de mică, de 1,3kg, ceea ce sporește portabilitatea și diferite moduri de funcționare precum Silent, care nu doar că diminuează zgomotul, dar scade și consumul energetic foarte mult. Una peste alta, Rowenta Comfort este cea mai bună aerotermă de pe piață.
O funcție de care nu știam că am nevoie când am început să utilizez această aerotermă este faptul că absoarbe umezeala din baie, deci, dacă baia dumneavoastră dispune doar de aerisire naturală și nu vreți să se facă mai frig decât este deja, puteți pune această aerotermă performantă în funcționare pentru a rezolva această problemă.
Ce este mai exact o aerotermă electrică?
O aerotermă electrică este, în esență, un dispozitiv portabil conceput special pentru încălzirea unei anumite încăperi din locuință precum baia, sufrageria, dormitorul și așa mai departe. Dacă baia dumneavoastră a fost concepută fără includerea unui calorifer electric atunci puteți utiliza un dispozitiv de încălzire conceput special pentru asta. Dacă aveți în schimb o centrală electrică și vă doriți să creșteți temperatura unei singure camere fără să o schimbați și în celelalte, atunci o aerotermă electrică este esențială.
Mai mult, faptul că au un design compact și sunt portabile vă permit să le mutați oriunde în locuința dumneavoastră fără prea mari bătăi de cap.
Beneficii
În afară de încălzirea unei încăperi, aerotermele au și alte beneficii precum
Ușurința de utilizare
Acestea sunt foarte ușor de utilizat și reușesc să încălzească o încăpere într-o perioadă de timp foarte scurtă. În mai puțin de 15 minute, temperatura din cameră ajunge exact la nivelul dorit și vă puteți bucura de o atmosferă mult mai plăcută.
Menținerea căldurii
Indiferent că le setați pe 20 de grade sau 26, acestea păstrează temperatura pe tot parcursul utilizării. Modelele mai performante au o funcție inteligentă care oprește alimentarea căldurii odată ce camera ajunge la confortul dorit și pornește din când în când pentru a-l menține.
Care este cel mai eficient tip de aerotermă pentru casă?
Există diverse tipuri și modele disponibile, dar pentru a te asigura că alegi cea mai buna aeroterma pentru casa trebuie să știi care sunt acele tipuri
Aerotermă cu ventilator
Cele mai populare tipuri de aeroterme sunt cele cu ventilator deoarece le puteți găsi într-o varietate de dimensiuni sau forme și încălzesc foarte repede. Aceste tipuri de aeroterme folosesc diferite tehnologii sau elemente care facilitează încălzirea camerei iar cel mai cunoscut element este cel din ceramică. Aerul cald circulă prin încăpere cu ajutorul unui ventilator care împinge aerul în toate direcțiile.
Modelele mai scumpe au și funcție de oscilație pentru o distribuție a căldurii mult mai bună a aerului cald, precum și alte funcții suplimentare care vă vor fi de mare folos. Dacă totuși sunteți o persoană sensibilă la microparticulele de praf sau aveți alergii, ar fi indicat să optați pentru un alt tip de aerotermă deoarece acesta este posibil să vă agraveze situația medicală. Dar dacă vreți o soluție de mijloc, un purificator de aer bun vă va ajuta foarte mult la menținerea unui aer mai sănătos și mai curat.
Aerotermă cu radiator
Acestea sunt de obicei o idee mai scumpe, dar sunt mai bune din punct de vedere al eficienței de încălzire. În timp ce modelele pe bază de ventilator sunt folosite pentru o singură cameră, cele cu radiator pot încălzi spații mult mai pari precum o întreagă garsonieră open space. Este de menționat și faptul că aerotermele cu radiator sunt mult mai silențioase decât cele care folosesc ventilația ca sursa principală de încălzire a aerului.
Caracteristici principale
Înainte de a alege cea mai buna aeroterma pentru casa ta, ia în considerare următoarele specificații
Puterea de încălzire – Cu cât mai mare este puterea de încălzire, cu atât mai repede temperatura va ajunge la nivelul dorit, dar și consumul energetic va fi pe măsură.
Reglarea temperaturii – Este important să aveți posibilitatea de a regla cu exactitate temperatura din cameră, în mod contrar veți avea de ales între câteva trepte simpliste care nu vă vor satisface nevoile
Temporizator – Un temporizator vă permite să selectați perioada de funcționare a aerotermei și o oprește automat la terminarea ciclului. Astfel puteți să adormiți liniștit fără să vă faceți griji în privința consumului de energie electrică nedorit.
Funcție de aer rece – Dacă tot avem opțiunea de a alege între o aerotermă cu încălzire și una care pe lângă această funcție poate să și răcească pe timp de vară atunci de ce să nu optăm pentru cea din urmă? Diferențele de preț sunt destul de mici, iar diferența de confort este foarte mare.
Portabilitate – Asigurați-vă că cea mai buna aeroterma beneficiază de un mâner incorporat care să vă permită mutarea aerotermei dintr-o cameră în alta fără să vă chinuiți prea mult.
Întrebări frecvente
O aerotermă electrică are un consum de unu la unu, ceea ce rezultă că, o aerotermă de 2000W are un consum mediu de 2kw pe oră la o putere maximă. Prețului unui Kw la compania enel a ajuns să fie 1,35 lei deci 1,35 x 2 = 2,7 lei pe oră. Trebuie să menționăm și faptul că aerotermele nu funcționează fără oprire. După ce temperatura camerei ajunge la un nivel dorit, acestea se opresc și reiau ciclul de încălzire după ce temperatura scade.
Prețul unei aeroterme este destul de mic, în comparație cu eficiența pe care o oferă. O aerotermă bună costă în jurul sumei de 200 de lei, iar una de buget poate ajunge și la jumătate din preț.