Cea mai bună hotă de bucătărie nu are rol doar în eliminarea mirosurilor de mâncare în timp de gătiți. Aceasta previne igrasia de pe pereți cauzată de aburi, mirosurile care se imprimă în pereți atât de la mâncare cât și de la fumul de țigară precum și multe alte beneficii din punct de vedere al sănătății și al prospețimii aerului bucătăriei.
Există sute de modele din care puteți alege, de la hote incorporabile, la hote tradiționale, de perete, telescopică, de tavan și lista poate continua. Dar pentru acest articol am ales 8 dintre cele mai bine cotate hote și le-am înșiruit mai jos începând cu modele mai accesibile până la hote puternice și performante, pentru bucătării open space.

Beko CTB 6407 X

Beko CTB6250B

Beko HNT61310X

Heinner DCH-650GX

Heinner DCH-650RGBK

Bosch DHL555BL

Electrolux LFP616K

Turbionaire Lisa 60 Wall Black
Table of Contents
Care este cea mai bună hotă pentru bucătărie?
Acum că am realizat o prezentare scurtă a fiecărei hote de bucătărie, urmează să le luăm pe rând și să discutăm puțin mai mult pentru a ne asigura că aveți parte de toate informațiile necesare și nu faceți alegerea greșită. În descrierile care urmează vom fi foarte tranșanți și vă vom prezenta fără nicio reticență atât plusurile cât și minusurile fiecărui model în parte.
Hotă incorporabilă ieftină – Beko CTB 6407 X

Vom deschide lista cu una dintre cele mai ieftine hote incorporabile pe care le puteți găsi pe piață, și anume Beko CTB 6407X. Îmi place foarte mult acest model deoarece, deși este o hotă ieftină are parte de aproape toate caracteristicile unei hote performante doar că nu dă un randament chiar atât de înalt. De exemplu, filtrul lavabil anti-grăsime este regăsit atât la acest model cât și la cele scumpe. Acesta se poate spăla manual odată la 1-2 luni sau de câte ori simțiți că este nevoie. De asemenea, se poate schimba foarte ușor întrucât sunt ieftine și universale.
Capacitatea de absorbție a aburilor nu este foarte mare, dar pentru o bucătărie de dimensiuni medii în care nu gătiți extrem de mult va face față fără nici cea mai mică problemă. Are 3 trepte de putere reglabile, iar pe cea mai înaltă treaptă absoarbe cu o putere de 275 metri cubi pe oră.
PLUSURI
MINUSURI
Hotă de tavan – Beko CTB6250B

Mai departe avem o hotă de tavan cu un aspect foarte frumos care, după părerea mea, s-ar potrivi de minune cu acest aragaz de la Beko. Cromatica ar da oricărei bucătării un aspect mult mai plăcut. În ceea ce privește specificațiile este dotată cu un motor puternic, spre deosebire de modelul precedent care avea două, dar o idee mai slabe și cele 3 trepte clasice de putere pe care le regăsim la marea majoritate a hotelor de bucătărie.
Diferența majoră dintre acest model și cel prezentat mai devreme este reprezentată de puterea de absorbție. Aceasta absoarbe cu o putere de 420m3/oră, ceea ce este o îmbunătățire majoră. Luminarea se face tot prin 2 becuri cu halogen, asigurându-vă astfel o vizibilitate sporită.
PLUSURI
MINUSURI
Hotă pentru blat

Mai departe avem tot o hotă de la Beko doar că de data aceasta este un model incorporabil care se poate monta foarte ușor în orice tip de blat sau mobilă. Cele două motoare puternice cu care a fost concepută se asigură că absoarbe cu ușurință 360m3/oră (acest lucru pe cea mai înaltă treaptă de putere).
Odată ce achiziționați hota de bucătărie Beko, singurele cheltuieli sunt reprezentate de energia electrică deoarece filtrul metalic pe care îl are se poate scoate și spăla foarte ușor. Deși nu are o putere foarte mare veți rămâne surprinși de cât de bine trage aburul iar faptul că are posibilitatea de a trage aerul de afară și de a-l recircula în interior reprezintă un mare avantaj.
PLUSURI
MINUSURI
Hotă incorporabilă din inox și sticlă

Mai departe, Hainner ne prezintă această hotă incorporabilă din inox și sticlă care are o putere de tragere atât de mare pe ultima treaptă de putere încât, într-o bucătărie mică este recomandat să o utilizați cu geamul sau ușile deschise deoarece veți rămâne fără aer în încăpere, lăsând impresia de vidare. Mai mult, odată ce o lăsați să meargă într-un spațiu închis pe o perioadă mai mare de timp vă va fi puțin mai dificil să deschideți geamurile.
Dar dacă puterea aceste hote incorporabile atunci design-ul o va face su siguranță. Sticla curbată are ca scop protejarea pereților, a cuptorului și a restului de mobilier de bucătărie. Deși geamul se murdărește cu timpul este mult mai ușor de curățat decât pereții.
PLUSURI
MINUSURI
Hotă pentru aragaz – Heinner DCH-650RGBK

Aici avem de departe una dintre cele mai puternice hote pentru aragaz, și anume Heinner DCH-650RGBK. Pe lângă puterea extraordinară de extragere a mirosurilor și a aburilor cauzați de aragaz, aceasta oferă și un aspect elegant bucătăriei dumneavoastră.
Lumina LED oferită de cele 2 becuri vă oferă suficientă vizibilitate încât să nu mai depindeți de altă sursă de iluminare. Știu că de obicei, puterea de iluminare a unei hote de bucătărie cade în plan secundar sau chiar nu este luată în considerare dar în momentul în care achiziționați un model cu o iluminare foarte bună veți reconsidera acest aspect. Filtrul este, ca și în cazul modelelor precedente, lavabil ceea ce înseamnă că vă va scuti de costul înlocuirii acestuia odată la câteva luni.
PLUSURI
MINUSURI
Hotă pentru bucatarie open space – Bosch DHL555BL

Există multe modele de hotă pentru bucătărie, iar fiecare vine cu plusurile și cu minusurile ei. Aceasta este un model de hotă pentru bucătăriile open space și o cataloghez așa datorită mărimii sale și a puterii de a filtra aerul. Iar pe lângă asta este și foarte silențioasă. Ce să-ți dorești mai mult, nu?
Este concepută cu un filtru de aluminiu reutilizabil, care poate fi curățat în mașina de spălat vase. În cazul în care vă interesează cu exactitate capacitatea de evacuare a aburilor, aceasta este de 681 de metri cubi pe oră, iar având în vedere prețul, este mai mult decât rentabil. Dacă aveți o bucătărie open space și nu vreți ca mirosul să se imprime în pereți, în restul pieselor de mobilier și vă doriți o atmosferă mult mai curată, atunci această hotă pentru bucătărie open space se încadrează perfect pentru acest lucru.
PLUSURI
MINUSURI
Cea mai bună hotă de bucătărie

Electrolux se află pe piața electrocasnicelor de ani buni și au reușit cu timpul să-și asigure un loc binemeritat al celor mai calitative și mai fiabile produse. Iar când vine vorba de hote au o plajă destul de largă de modele. Dar, dintre toate am ales modelul LFP616K pentru că în urma recenziilor și a recomandărilor am constatat că este cea mai bună hotă de bucătărie din punct de vedere al raportului dintre calitate și preț.
Puterea de tragere de cca 600m³/oră este mai mult decât suficient pentru a aerisi orice tip de bucătărie și vă permite să gătiți simultan chiar și la 5 ochiuri. Dacă o folosiți pe primele 2 trepte de putere nu veți întâmpina probleme cu zgomotul dar cea mai înaltă treaptă poate produce puțin disconfort (fapt care era de așteptat având în vedere volumul mare absorbție).
PLUSURI
MINUSURI
Cea mai puternică hotă de bucătărie

Am ajuns la ultimul model din această listă, ceea ce înseamnă că vom discuta despre cea mai puternică hotă de bucătărie. Iar aceasta vine de la Turbionaire, mai exact modelul Lisa 60 care vine echipată cu cele mai noi dotări și cele mai eficiente filtre. Este o hotă cu instalare pe perete iar, dacă tot am adus vorba, filtrul din aluminiu are 5 straturi puternice care asigură reținerea oricărei particule de grăsime din bucătărie.
Deși are o putere de 800m³/oră zgomotul nu va reprezenta o problemă pentru dumneavoastră și pentru cei dragi deoarece motorul este de ultimă generație fapt care asigură cea mai bună performanță alături de o silențiozitate sporită. Iluminarea este de tip LED și oferă un consum energetic redus cu o vizibilitate foarte bună.
Dar de departe cel mai interesant lucru la această hotă de perete foarte puternică este design-ul negru cu un panou frontal confecționat din sticlă neagră care a fost conceput pentru un control tactil, ușor de efectuat. Atât eficiența cât și design-ul sunt de cea mai înaltă calitate iar singurul lucru de care ar trebui să vă faceți griji este faptul că se așază praful pe sticla neagră. În rest este de necontestat, cea mai puternică și mai elegantă hotă de perete de pe piață.
PLUSURI
MINUSURI
Cum să alegi cea mai bună hotă pentru aragaz?
O hotă are rolul de a extrage vaporii, mirosurile de mâncare cât și fumul din bucătăria ta. Iar acest lucru ajută enorm de mult la menținerea unui aer curat și la crearea unui mediu pentru gătit mai confortabil și mai igienic. În momentul în care gătim se creează inevitabil anumite mirosuri neplăcute, aburi, vapori de apă și ulei care se pot lipi de aragaz, mobilă sau chiar de perete și păstrează un miros neplăcut care persistă în timp indiferent de cât de mult aerisim încăperea.
Prin urmare, alegerea unei hote pentru aragaz bune este esențială dacă vrem să nu avem parte de toate aceste minusuri. Dar alegerea nu este una tocmai simplă. Trebuie să ținem cont de tipul hotei, de puterea acesteia, de lumini, tipul de instalare și alți factori importanți. Citește în continuare dacă vrei să afli mai multe.
Tipul hotei
Hotele de bucătărie se găsesc în 2 tipuri
- Hotă cu recirculare
- Hotă cu ventilație
Aceste 2 tipuri diferă în ceea ce privește procesul de filtrare al aerului. Dacă locuiți într-un apartament, vă recomandăm să luați în considerare primul tip deoarece filtrează foarte bine aerul și ajută la recirculare în bucătărie. Mai mult, este destul de ușor de instalat și nu necesită lucrări complicate.
Al doilea tip mi se pare mai potrivit pentru persoanele care locuiesc la casă deoarece conducta de evacuare direcționează atât fumul cât și umiditatea direct în afara casei, lăsând bucătăria dumneavoastră cu un aer proaspăt și mult mai curat.
Dimensiuni
Înainte de a alege cea mai bună hotă, asigurați-vă că măsurați mai întâi aragazul pentru a putea alege un model care să fie o idee mai lat decât aragazul sau, în cel mai rău caz, de aceeași dimensiune cu el. În acest fel, hota poate extrage cu ușurință fiecare particulă de abur fără să rateze nimic.
Înălțime
Înălțimea la care trebuie instalată este un alt factor de care se lovesc majoritatea oamenilor. Ei bine, nu există o înălțime perfectă dar ideal ar fi să nu fie mult prea jos deoarece vă va încurca când gătiți și nici prea sus deoarece se vor pierde mulți aburi. Aceasta trebuie montată la cca 70-75 cm deasupra aragazului.
Mentenanța
Ca orice alt aparat electrocasnic, o hotă de bucătărie necesită o curățare periodică pentru a funcționa eficient. De preferat este să ștergeți puțin aparatul după fiecare utilizare și să curățați filtrele odată la câteva săptămâni (variază în funcție de cât de des gătiți și în ce cantități). Un ventilator și un filtru curat contribuie mult la menținerea hotei într-o stare bună și la prelungirea duratei de viață.
Asigurați-vă că, înainte de achiziționare, citiți cu atenție descrierea produsului pentru a vă asigura că filtrele pot fi spălate sau nu.
Design-ul hotei
Există 3 design-uri clare
- Hotă de tavan – Aceasta este unul dintre cele mai cunoscute modele de hote pentru bucătărie. Sunt de obicei potrivite pentru bucătăriile mai mari deoarece coșul de fum este de regulă mai larg și captează mai bine toate straturile pe care le trage.
- Hotă de perete – Aici avem de-a face cu modele mai plăcute din punct de vedere al esteticii și cu o eficiență similară cu cele de mai sus. Personal nu pot să spun că îmi plac mai mult dar nici nu cred că sunt mai slabe. Este pur și simplu o alegere bazată pe gusturi
- Hotă incorporabilă – Spre deosebire de celelalte două modele, aceasta nu are un coș de evacuare, ceea ce înseamnă că poate fi instalată sub un dulap deja existent iar asta vă va salva enorm de mult spațiu. Sunt foarte eficiente în ceea ce privește reducerea acumulărilor de ulei și grăsime.
În acest articol am prezentat cele mai bune hote în funcție de dimensiunea bucătăriei tale, de bugetul pe care îl ai și de design-ul de care ai nevoie. Dintr-un simplu scroll o să găsești exact modelul care se potrivește cel mai bine bucătăriei tale.
Hota trebuie montată în așa fel încât să nu te încurce la gătit dar totuși să fie suficient de aproape încât să fie eficientă în extragerea aburilor și a mirosurilor. Ca regulă generală, se recomandă instalarea hotei la o distanță de cca 70-75 de centimetri deasupra aragazului.
Înainte de a alege o hotă pentru bucătărie, asigură-te că ai măsurat cu exactitate lățimea aragazului tău și orientează-te către o hotă puțin mai lată sau măcar egală cu aragazul. Astfel nu riști ca aburului și particulele de grăsime să treacă pe lângă hotă.