Indiferent dacă aveți nevoie de un aparat foto DSLR, Compact sau Mirrorless, la Canon găsiți modele performante și destul de accesibile ca preț.
Canon este unul dintre cei mai mari producători de dispozitive foto-video la nivel global și sunt arhicunoscuți pentru autofocalizarea excelentă pe care o oferă, interfața simplă și ușor de utilizat precum și pentru calitatea net superioară a imaginii cu o reproducere exactă a tonurilor de culoare. Există multe opțiuni din care puteți alege, de la modele ieftine, pentru hobby și evenimente în familie până la camere foto performante pentru profesioniști. Pentru acest articol am analizat peste 30 de modele pentru a găsi cel mai bun aparat foto Canon pentru orice buget sau tip de utilizare.
Citește și – cel mai bun aparat foto Nikon

Canon EOS 4000D

Canon EOS 250D

Canon EOS 2000D

Canon EOS 4000D

Canon EOS 6D Mark II

Canon EOS 80D

Canon EOS 90D
Table of Contents
Cel mai ieftin aparat foto Canon EOS 4000D

Vom începe topul cu acest model EOS 4000D care este un aparat foto Canon ieftin și performant. Reușește să combine o rezoluție de 18MP și 3 cadre pe secundă alături de o rezoluție video Full HD. Are o greutate destul de mică, fapt care o face ușor de manevrat chiar și în unghiuri inconfortabile.
Deși este un aparat foto Canon ieftin, se descurcă foarte bine pe timp de noapte, iar pe lumină nici nu se pune problema. Singurul minus pe care îl are este faptul că, spre deosebire de DSLR-urile mai performante de la Canon, acesta este construit din materiale mai slabe din punct de vedere calitativ, dar asta nu mărește neapărat riscul de defectare, cât faptul că se va distruge mult mai ușor dacă îl scăpați pe podea.
A menționat la început senzorul de 18 megapixeli din interiorul acestei camere care a fost folosit pentru prima dată în camerele Canon încă de la începutul anilor 2010, ceea ce dă tonul pentru restul caracteristicilor oferite aici. Autofocalizarea nu este foarte rapidă după standardele moderne, iar punctul roșu care indică momentul în care ați blocat focalizarea nu este ușor de văzut în condiții de luminozitate crescută dar cu timpul vă veți obișnui cu el.
Având în vedere că este cea mai ieftină cameră de fotografiat Canon nu vine echipată cu funcția de touchscreen. Trebuie să navigați prin meniuri cu ajutorul butoanelor situate lângă ecran.
PLUSURI
MINUSURI
Aparat de fotografiat Canon EOS 250D

Specificațiile acestui aparat de fotografiat Canon arată destul de promițător. Are o rezoluție de 24,1MP și asta datorită senzorului APS-C cu un ISO foarte ridicat care permite fotografierea cu 5fps pe secundă precum și filmările 4K cu 25 fps, ceea ce nu este deloc rău.
Ce îmi place foarte mult la acest aparat de fotografiat Canon EOS 250D este faptul că vine cu un senzor de autofocalizare CMOS care permite o autofocalizare mult mai rapidă când puneți DSLR-ul în mod Live View sau pe filmare. Cea mai mare diferență dintre această cameră și restul camerelor foto mirrorless este reprezentată de vizorul optic care permite fotografiilor să vadă direct prin obiectivul camerei iar în acest fel autonomia bateriei nu scade chiar atât de repede, putând să ajungeți până la peste 1,000 de poze până la o descărcare completă, ceea ce este semnificativ mai mult în comparație cu orice cameră de tip mirrorless.
Ecranul este de tip tactil, cu touchscreen și este foarte ușor de navigat prin meniurile camerei iar greutatea generală a aparatului foto DSLR este suficient de mică pentru a putea fi luată în excursii, drumeții și ieșiri cu prietenii.
PLUSURI
MINUSURI
Aparat foto Canon EOS 2000D

Acest aparat foto Canon EOS 2000D este o cameră perfectă pentru un începător care vrea să învețe tainele fotografiei dar este de asemenea suficient de calitativă pentru un profesionist care vrea să scoată niște cadre impresionante. Atât din punct de vedere al fotografiilor cât și video.
Vezi aici review complet pentru Canon EOS 2000D
Butoanele pentru comenzi sunt clasice, cum ne-am obișnuit de la celelalte modele de aparate foto Canon și anume, selectorul principal pentru expunere se află în partea dreaptă a plăcii superioare, alături de comutatorul pentru pornire-oprire, butonul de declanșare a blițului, selectorul de intrare și a butonului de declanșare.
În partea din spate, lângă ecranul LCD, se află celelalte comenzi principale, inclusiv un selector cu patru direcții, aranjate elegant și la îndemână pentru a facilita operarea pentru începători. Ecranul LCD este exact ce v-ați aștepta de la un model de aparat foto DSLR de buget, și anume este luminos și cu un ecran clar, dar lipsit de rezoluția ridicată, de ecranul tactil sau de facilitatea de înclinare pe care o găsiți la modelele mai scumpe.
Trebuie să menționăm faptul că, aparatul foto Canon EOS 2000D este în mare parte similar cu modelul EOS 1300D dar cu un senzor îmbunătățit, deci ne putem face o părere în ceea ce privește performanța pe care o are. Autofocusul se descurcă destul de bine, dar lipsa de acoperire pe toată suprafața cadrului înseamnă că va trebui adesea să focalizați manual. Expunerea este bună, cu excepția situațiilor când lumina vine din spate care reușește să=i dea ceva bătăi de cap și să fenteze senzorul. Pe modul Raw scoate niște imagini ca scoase din film. Vă recomand să căutați câteva imagini pe net deoarece nu am la îndemână stick-ul cu pozele făcute de Canon EOS 2000D la ultima ieșire cu cortul.
PLUSURI
MINUSURI
Aparat foto Canon EOS 4000D

Deși acest model nu face parte din categoria de aparate foto profesionale Canon, este totuși un upgrade imens în comparație cu smartphone-urile inteligente, iar Canon EOS 4000D este încercarea companiei de a converti utilizatorii de iphone-uri la un aparat foto DSLR puternic și totuși într-o limită rezonabilă de preț. Această cameră Canon pune accentul pe caracteristici precum partajarea rapidă a pozelor pe rețelele sociale prin utilizarea WiFi-ului și pe senzorul de fotografiere care este de 19 ori mai mare și mai puternic decât cel al unui telefon.
Această cameră foto este dotată cu un senzor APS-C, un sistem inteligent de autofocus în 9 puncte, înregistrare video Full HD, funcție de fotografiere continuă cu 3 fps, o gamă de tip ISO și o interfață plăcută. La conceperea acestui model, cei de la Canon au optat pentru un senzor de fotografiere APS-C de 18 megapixeli și un ecran de 2,7 inch care, deși este destul de mic, puteți vedea cu ușurință cum au ieșit fotografiile precum și reglajele de care are nevoie și alte caracteristici. Una peste alta, această cameră este capabilă să producă niște imagini uimitoare, ceea ce este cel mai important aspect pentru un pasionat de camere DSLR.
Calitatea video maximă a aparatului de fotografiat Canon EOS 4000D este de 1.920 x 1.080 și 25 fps. Din păcate nu puteți atașa un microfon extern la această cameră, așa că trebuie fie să folosiți microfonul care este deja incorporat, fie să înregistrați audio separat și să le sincronizați ulterior în programul de editare. Microfonul existent nu este deloc rău și poate capta cu ușurință chiar și zgomotele abia perceptibile dar dacă vreți ceva foarte calitativ din punct de vedere audio atunci nu veți regăsi aici acest aspect. Așadar, este o cameră suficient de bună pentru amatori, dar poate că ar fi bine să vă orientați către altceva dacă vreți să o folosiți în scopul filmărilor care să conțină și sunet precum scurtmetraje.
PLUSURI
MINUSURI
Cea mai bună cameră pentru astrofotografie – Canon EOS 6D

În cazul în care nu sunteți încă familiarizați cu fenomenul de astrofotografie, acesta se referă la fotografierea corpurilor care nu au legătura cu viața terestră precum constelații, soarele, planete și ala mai departe. Ați crede că pentru astfel de poze este nevoie de o cameră extrem de scumpă și pretențioasă dar nu este deloc așa. Modelul de aparat foto Canon EOS 6D și-a câștigat foarte repede reputația de cel mai bun aparat foto pentru fotografierea stelelor și a altor corpuri cerești. Acesta are performanțe similare cu aparate mult mai scumpe care au fost concepute special pentru captarea astrelor.
Popularitatea acestui model în rândul comunității pasionaților de astrografie și fotografie nocturnă a dus la o achiziționare în masă a camerei și asta pe bună dreptate. Vă recomand să căutați câteva cadre pentru a vă convinge singuri de minunățiile pe care le poate face acest aparat foto Canon EOS 6D
Design-ul este destul de robust și se simte de la prima atingere că este o cameră de calitate superioară iar când vine vorba de specificații tehnice, aceasta este foarte ușor de customizat, chiar și de persoanele neexperimentate care vor un aparat pe care să învețe. EOS 6D a fost conceput cu un nou senzor Canon CMOS, care oferă un număr de 20,2 MP. Împreună cu procesorul DIGIC 5+, oferă o gamă ISO standard de 100-25600, extensibilă până la 102.400. Sistemul de autofocus are 11 puncte, dar numai cel central este de tip încrucișat (sensibil atât la detaliile verticale, cât și la cele orizontale). Cu toate acestea, atuul acestui foto aparat canon este capacitatea de a focaliza în condiții de lumină extrem de slabă.
PLUSURI
MINUSURI
Aparat foto Canon EOS 80D

Modelul 80D este succesorul lui Canon 70D, și vine cu un senzor mai nou și capacități de autofocus mai avansate. Mai exact, 80D are un senzor de 24 de megapixeli cu performanțe ISO îmbunătățite. 80D are, de asemenea, un sistem de autofocalizare cu 45 de puncte, toate fiind de tip încrucișat, în loc de cele 19 puncte care se regăsesc în modelul 70D – o îmbunătățire semnificativă pentru fotografii care au nevoie de o acoperire autofocalizatoare mai largă și de o capacitate mai bună de urmărire a subiecților.
Aparatele DSLR moderne sunt concepute cu 2 sisteme de auto focus. Unul este folosit pentru utilizarea standard a aparatului foto și pentru compunerea imaginilor în vizor iar al doilea este folosit pentru utilizarea aparatului în modul video sau Live View. Iar cu modelul EOS 80D, Canon a reușit să le îmbunătățească până aproape de perfecțiune. Atunci când fotografiați folosind modul Live View, camera folosește senzorul de imagine pentru a măsura expunerea, iar acesta se descurcă foarte bine.
În ceea ce privește detaliile și acuratețea imaginii, acestea sunt redate minunat în fotografia finală. Aparatul poate fi achiziționat cu un kit care conține un obiectiv de 18-135 mm f/3,5-5,6 IS USM.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun aparat foto DSLR Canon EOS 90D

Canon 90D este, în mare parte, versiunea de tip DSLR a aparatului foto mirrorless Canon M6 Mak II. Specificațiile sunt aproape identice, ceea ce înseamnă că cei de la Canon oferă cumpărătorilor opțiunea de a alege tipul de aparat pe care și-l doresc – un DSLR compact cu vizor optic și mai multe opțiuni manuale sau un model mirrorless mai mic și mai ușor, cu un vizor electronic detașabil. Bineînțeles că diferența dintre obiectivele celor două ar putea atrage, bineînțeles, diferiți cumpărători.
Canon 90D este, după părerea mea, cel mai bun aparat foto DSLR și reușește să reîmprospăteze toată linia, înlocuind performanțele modelului 80D conceput în 2016 iar odată cu apariția noului model, au venit și un nou tip de performanță a imaginii împreună cu noi caracteristici și opțiuni.
Când vorbim de calitatea imaginii, Canon 90D este dotat cu un nou senzor de 32,5 MP, cu cea mai mare rezoluție APS-C lansată de Canon până în momentul de față. Având în vedere că a fost conceput cu un senzor de cea mai înaltă rezoluție și un nou procesor de imagine, acest aparat foto profesional Canon reușește să capteze imagini cu detalii foarte fine, pline de detalii, cu culori plăcute pentru simțul estetic, cu o bună flexibilitate de ajustare a expunerii și a tonurilor de culoare.
PLUSURI
MINUSURI
Factori de luat în considerare când achiziționați un DSLR
Aparatele foto DSLR sunt ideale pentru fotografii care au nevoie de cea mai înaltă calitate și performanță a imaginii, precum și de un control personalizat. Aparatele DSLR oferă flexibilitatea supremă a obiectivelor, blițurilor și accesoriilor interschimbabile, astfel încât nu sunteți limitat la un singur gen fotografic, în schimb aveți opțiuni nelimitate. Caracteristica cheie a oricărui aparat DSLR digital este capacitatea de a schimba obiectivele în funcție de fotografie și norocul nostru este că există obiective pentru orice nevoie – de la teleobiective pentru subiecți care se află la mare depărtare până la obiective Marco pentru lucrul de aproape. Acest lucru face ca DSLR-urile să fie o necesitate pentru fotografii profesioniști și pasionați, dar nu sunt potrivite doar pentru utilizatorii avansați – începătorii care doresc să își îmbunătățească abilitățile vor beneficia cu siguranță de trecerea de la aparatul foto compact la unul DSLR și pot utiliza întotdeauna funcțiile automate, cum ar fi detectarea feței, recunoașterea scenei și modurile de ghidare, în timp ce își perfecționează utilizarea modurilor manuale.
ULTIMUL ARTICOL – CEL MAI BUN BOILER ELECTRIC
Dimensiunea senzorului
Senzorul aparatului foto este mult mai important decât numărul de megapixeli (toate DSLR-urile moderne au mai mult decât suficienți megapixeli pentru a satisface nevoile majorității oamenilor, așa că este bine să nu vă lăsați prins în acest mit al megapixelilor).
Aveți două opțiuni principale atunci când vine vorba de senzorul de imagine al DSLR-urilor: APS-C sau full frame. Senzorii APS-C sunt mai mici decât senzorii full frame, utilizând doar porțiunea centrală a obiectivului. Cu un aparat foto cu senzor APS-C obțineți un efect de fotografiere cu un obiectiv mai lung decât cel pe care îl folosiți în realitate.
Aparatele DSLR cu senzori APS-C sunt mai ieftine decât cele cu senzori full frame și sunt în general mai mici și mai ușoare.
Senzorii full-frame se găsesc de obicei la aparatele foto DSLR de nivel profesional și la modelele pentru profesioniști. Fotografii serioși tind să favorizeze aparatele foto full frame, deoarece acestea utilizează întregul obiectiv și păstrează distanța focală exact la fel ca și cum ați utiliza obiectivul pe un aparat foto tradițional. Alte beneficii care vin la pachet cu alegerea unui aparat foto full frame includ detalii mai bune și mai puțin zgomot care se obțin deoarece un senzor full frame este fizic mai mare decât un senzor APS-C, astfel încât pixelii pot fi mai mari.
Calitatea imaginii
După cum am menționat anterior, cheia pentru o calitate ridicată a imaginii se află în epicentrul camerei foto, și anume senzorul. Numărul de megapixeli al aparatului foto are, de asemenea, o influență majoră asupra calității imaginii. Ca regulă generală, cu cât numărul de megapixeli este mai mare, cu atât rezoluția imaginii este mai bună, însă toate aparatele DSLR de pe piață au suficienți megapixeli pentru cerințele majorității fotografilor, așa că nu vă limitați prea mult în funcție de acest aspect.
Un procesor de zgomot redus utilizează o tehnologie avansată pentru a reduce aspectul grainy al imaginilor, care poate fi o pacoste atunci când fotografiați în condiții de lumină slabă. O altă caracteristică care contribuie la calitatea generală a imaginii este o sensibilitate ISO ridicată. Pe timp de noapte sau în condiții de lumină slabă, un ISO ridicat, cum ar fi 1650, vă ajută să surprindeți ceea ce vedeți în mod natural. Fotografierea la o viteză ISO ridicată poate reduce, de asemenea, nevoia de bliț atunci când fotografiați în interior, oferind rezultate mai naturale. Nu uitați că, atunci când vine vorba de producerea de imagini de înaltă calitate, alegerea obiectivului este la fel de importantă ca și corpul aparatului foto – fotografia DSLR înseamnă, până la urmă o investiție într-un sistem foto.
Auto-focus
Cu funcția de pornire instantanee și fără întârziere a obturatorului, camerele DSLR sunt concepute pentru fotografiere rapidă. Acest lucru înseamnă că aparatul foto poate fi pornit instant și poate realiza o succesiune rapidă de cadre într-un timp cât mai scurt, netrebuind astfel să așteptați ca acesta să stea se încarce.
Atunci când alegeți un nou DSLR, va trebui, de asemenea, să verificați sistemul de focalizare automată și rata de fps a tuturor camerelor foto pe care le luați în considerare ca potențiale achiziții. Autofocusul este deosebit de important dacă intenționați să faceți fotografii sportive și de vânătoare. Un sistem de focalizare bun va avea mai multe opțiuni pentru a focaliza subiecții care stau nemișcați sau sunt în mișcare. Dacă puteți, optați pentru o cameră DSLR cu un sistem de focalizare care acoperă o proporție largă a cadrului, cu multe puncte de focalizare. Un sistem auto-focus bun vă va face viața mult mai ușoară și va duce la mult mai puține fotografii ratate.
Rata de fps a unei camere DSLR, sau a oricărei camere digitale, este reprezentat de numărul de cadre pe care le puteți fotografia pe secundă (fps). Dacă vă interesează fotografia sportivă sau de acțiune, o rată fps cât mai mare este mai mult decât esențială. Chiar dacă fotografia de acțiune nu vă interesează, este bine să aveți o cameră foto capabilă să filmeze la o rată bună, astfel încât să aveți opțiunea de a trage cadre în succesiune rapidă. Acest lucru poate fi mai util decât ați putea crede la prima vedere. De exemplu – în portrete, diferența dintre o fotografie mediocră și un portret captivant poate fi de doar o fracțiune de secundă.
Obiectivul
Majoritatea aparatelor de tip DSLR mid sau entry-level sunt vândute cu cel puțin un obiectiv cu funcție zoom cu rază medie de acțiune, dar tot mai multe modele de camere foto vin la pachet cu2 obiective. Obiectivul suplimentar este, de obicei, un teleobiectiv zoom cu o distanță focală echivalentă cu aproximativ 70-200 mm în format 35 mm. Kiturile cu două obiective reprezintă o opțiune foarte bună.
Întrebări frecvente
Un aparat DSLR este un aparat foto cu obiective interschimbabile și o oglindă care permite utilizatorului reflex digital cu un singur obiectiv sau DSLR este un aparat foto cu obiective interschimbabile și o oglindă care direcționează lumina de la obiectiv către vizor, ceea ce permite utilizatorului să vadă exact ceea ce vede obiectivul, rezultând într-o imagine mult mai exactă.
Designul camerei DSLR, care combină optica și mecanismele unei camere SLR (cu film) cu un senzor de imagine digitală, este ceea ce o diferențiază de alte tipuri de camere. De asemenea, acesta vine cu multe funcții și caracteristici puternice care permit utilizatorului să manipuleze capacitatea camerei de a fotografia o anumită scenă, manipulând astfel rezultatele fotografice finale.
Există foarte multe companii pe piață cu diverse modele. Unele extrem de performante, de cea mai înaltă calitate, iar altele destul de slabe, amatoricești. Dar cel mai bun aparat foto DSLR este condiționat enorm de mult de nevoile tale de consumator. Cea mai bună cameră foto pentru mine nu este obligatoriu și cea mai bună cameră pentru tine. Astfel, alegerea este una foarte subiectivă și lipsită de un calificativ exact. Vă recomand totuși să citiți articolul meu în care am vorbit despre cele mai bune aparate foto DSLR Canon pentru a vedea dacă vi se potrivește vreunul dintre modele.