Un fierăstrău circular este un instrument manual alimentat care, în cele mai multe cazuri, se descurcă ușor cu sarcinile rezervate în mod normal unui fierăstrău circular de masă sau unuia profesional. Acesta poate tăia lemn tare, bucăți de fier, metal, aluminiu, gresie și multe alte materiale.
Motivul pentru care aveți nevoie nevoie de o astfel de unealtă este pentru că sunt foarte comode și ușor de utilizat la treburile din jurul curții sau din atelierul dumneavoastră. Dacă nu ați mai folosit un astfel de instrument până acum atunci cu siguranță vă veți obișnui destul de repede și odată ce vă veți acomoda o să realizați că un astfel de fierăstrău este capabil nu doar de tăieri simple, ci și pentru lucrări mai complicate. Mai jos am construit o listă compactă cu 10 modele performante pentru a vă ajuta să alegeți cel mai bun fierăstrău circular pentru nevoile dumneavoastră.

Fierastrau circular DETOOLZ

Fierastrau circular Steinhaus, PRO-CS1200

Fierastrau circular de mana Einhell TH-CS

Fierastrau circular Liderman LD-FC1350

Fierastrau circular Skil F0155255AA

Fierastrau circular Bosch PKS 55

Fierastrau circular Black & Decker CS1550-QS

Fierastrau circular stationar Total

Fierastrau circular Makita HS7611K

Fierastrau circular Bosch Professional GKS 190

Fierastrau circular Bosch Professional GCM
Table of Contents
Cum alegem cel mai bun fierăstrău circular?
Chiar dacă sună puțin clișeic, indiferent de produsele pe care le recomandăm sau de prețul acestuia, sfatul nostru este mereu același. Și anume, nu încercați să cumpărați cel mai puternic fierăstrău circular, sau pe cel mai scump, ci alegeți un produs care se potrivește cel mai bine pentru nevoile dumneavoastră. Folosiți topul nostru mai mult ca un ghid, care să complementeze informațiile pe care le aveți deja și faceți cea mai înțeleaptă alegere.
Luați în considerare caracteristici precum greutatea, performanța pânzei, mânerul precum și celelalte caracteristici pe care le găsiți în josul paginii a fiecărei scule. Asigurați-vă că citiți și recenziile celorlalți consumatori pentru a vă face o părere cât mai amplă.
Fierăstrău circular ieftin Detoolz

Am ales să facem un top al celor mai bune fierăstraie circulare în ordine crescătoare a prețului, așa că vom începe prezentarea cu acest fierăstrău marca Detoolz care este bine-cunoscută pentru prețurile mici ale sculelor de atelier.
La o primă impresie, acest produs nu pare să aibă nimic special sau fancy. Nu are lumini LED cum au alte fierăstraie performante și nici nu este foarte voluminos. Dar este foarte eficient pentru uz ocazional, când vi se întâmplă să aveți de tăiat câteva scânduri sau alte materiale ușoare. Nu îl recomandăm pentru profesioniști sau pentru muncitorii din domeniu care au aproape zilnic de un fierăstrău performant deoarece nu va face față cerințelor dumneavoastră. Dar cum spuneam, pentru uz casnic este mai mult decât suficient.
Fierăstrău circular de mână Steinhaus, PRO-CS1200

Pe următorul loc avem acest fierăstrău circular Steinhaus PRO-CS1200 foarte eficient pentru dulgherie. Nu este foarte performant, nu vă așteptați să tăiați bucăți grele de fier, dar pentru lemn, pal, grinzi, căpriori și alte materiale asemănătoare pe care le avem cu toții în jurul curții este mai mult decât suficient. În descrierea produsul este specificat faptul că suprafețele de lucru ar trebui să fie de tip plastic sau lemn dar din experiența mea și a multor altor utilizatori, puteți să tăiați și alte lucruri ceva mai dificile.
Fierăstrăul are un disc circular cu diametrul de 185mm și o flanșă de 20mm, fapt care permite tăieri de maxim 63mm adâncime. După cum spuneam, este un mini fierăstrău circular pe care vi-l recomandăm la munca de atelier.
Fierăstrău circular de mână Einhell TH-CS

Mai departe avem un fierăstrău circular de mână, marca Einhell, mai exact modelul TH-CS, care este un aparat foarte puternic pentru dimensiunile sale. Funcționează pe bază de alimentare la rețea și are o putere de 1230W, iar viteza de lucru este de 5,000 de rotații pe minut.
Dezamăgește puțin când vine vorba de adâncimea de tăiere, având o lamă care vă permite să tăiați doar până la 55mm, iar unghiul este de 45°. Este dotat cu o pânză din carbid care permite tăieri atât în plan paralel cu fibra cât și transversal cu aceasta.
Cel mai bun fierăstrău circular pentru tăieri înclinate Liderman FC1350

Dacă vă doriți un aparat cu eticheta – calitate germană – atunci acest fierăstrău circular este exact ce aveți nevoie. L-am folosit pentru a tăia niște plăci OSB cu el și are o precizie foarte bune, iar puterea de 1350W îi permite să meargă fără să se blocheze. Este foarte bun pentru uz casnic cât și pentru lucrări semi-profesionale.
Diametrul discului este 185mm, iar adâncimea de tăiere este de 63mm. Taie fără probleme orice tip de lemn, placaje MDF, tuburi PVC și multe alte materiale. Nu este un fierăstrău cu acumulatori, deci v-a trebuit alimentat la o priză din apropiere.
Fierastrau circular Skil F0155255AA

Acest fierăstrău circular Skil cu o viteză de 5,000 de rotații pe minut, dotat cu un motor performant de 1150W și se descurcă lejer cu scânduri, grinzi și alte materiale de bricolaj. Are multe funcții inteligente și inovative pe care alte dispozitive din aceeași gamă de preț nu le au, precum un vizor pentru linia de tăiere, care asigură o tăiere mult mai precisă.
Pânza de fierăstrău are 24 de dinți sunt din oțel călit iar adâncimea de tăiere este de 55mm. Este cel mai calitativ fierăstrău de tip circular din punct de vedere al raportului de calitate-preț.
Fierăstrău circular Bosch PKS 55

Următorul pe lista noastră este un fierăstrău de mână, circular marca Bosch cu un motor puternic de 1200W și o viteză de 5600 rotații pe minut. Oferă o tăietură curată și precisă fără să lase așchii desprinse. Dacă vreți ceva calitativ și performant atunci trebuie neapărat să aveți o ustensilă Bosch. Oricâte aparate am încerca, Bosch domină piața când vine vorba de scule pentru dulgherie.
Un alt factor important care pentru mine personal este un plus este reprezentat de faptul că nu se încălzește prea tare după o utilizare îndelungată.
Fierăstrău circular Black & Decker CS1550-QS

Mai departe avem un fierăstrău destul de măricel de la compania Black &Decker, modelul CS1550-QS care oferă performanțe bune, fiind totodată ușor de manevrat, în ciuda dimensiunilor sale. Puteți regla cu exactitate adâncimea de tăiere, maximul fiind de 66mm. Lungimea cablului de alimentare este de 2 metri, lucru de apreciat având în vedere că la alte modele cablul este mult mai scurt.
De asemenea, este conceput și cu un buton de blocare – lock-off – ajută la prevenirea pornirii atuomate.
Cel mai bun fierăstrău circular staționar – Total

Dacă vă doriți ceva mai mult decât un mini fierăstrău și aveți un atelier sau un garaj pentru depozitare atunci vă recomandăm acest fierăstrău circular cu masă deoarece este mai performant și mai puternic decât modelele mici.
Dacă vă încântă ideea de fierăstrău circular cu acumulator, atunci acesta, de la Total are o putere de 1400W și o dimensiune a lamei de tăiere de 210mm, fapt care vă oferă mai multă libertate de alegere când vine vorba de dimensiunile materialelor pe care urmează să le tăiați.
Fierăstrău circular pentru metal Makita HS7611K

Unul dintre cele mai performante fierăstraie circulare este acesta de la Makita cu un motor puternic de 1600W și o viteză de 5500 de rotații pe minut, ceea ce necesită puțină îndemânare din partea dumneavoastră. Are o pânză bună și versatilă care este ușor de schimbat datorită imbusului inclus atașat la fierăstrău.
Cablul este destul de scurt, dar gros și rezistent în timp. Puteți rezolva problema lungimii cu un prelungitor. Una peste alta este un fierăstrău circular cu masă performant și multifuncțional.
Fierastrau circular Bosch Professional GKS 190

Dacă vă doriți un fierăstrău circular profesional marca Bosch atunci nu mai aveți de căutat. Pânza cu care a fost conceput este de înaltă calitate, fapt pentru care nu trebuie să o înlocuiți. Un aspect important este faptul că trebuie să folosiți o masă de tăiere deoarece riscați să vă accidentați datorită reculului. Dar, ca să rezolvați problema vă puteți opri din tăiat când mai aveți 4-5cm și să continuați din direcția opusă.
Taie orice tip de material, deci nu trebuie să vă faceți griji în această privință. Nu vă recomandăm o sculă cu o asemenea putere dacă sunteți începător dar pentru cineva care a mai folosit până acum nu veți avea nicio problemă.
Cel mai bun fierăstrău circular profesional Bosch GCM 8

Am ajuns la ultimul, dar în același timp și la cel mai performant fierăstrău de tip circular din această listă, și anume Bosch GCM8. Are un motor foarte puternic de 1600W și o viteză de 5500 rotații pe minut, iar sania de glisare ajută mult la manevrabilitatea dispozitivului. Este silențios, compus din materiale extra-calitative iar tăietura este fină.
Funcția inovativă a acestui fierăstrău, și cea care îl face să se diferențieze de cele mai multe parate de acest gen de pe piață este laserul care ajută la precizia tăierii. Este într-adevăr mai scumpicel decât multe aparate de acest gen dar odată ce veți pune mâna pe el nu vă veți mai desprinde pentru a vă întoarce la mini fierăstraie. De asemenea, are posibilitatea de adăugare a unui aspirator pentru praf.
Tipuri de fierăstrău circular
Cu alimentare la priză vs acumulatori
La fel ca în cazul oricărui tip de fierăstrău, cele circulare cu cablu îl constrâng pe utilizator la sursa de alimentare (adică de o priză electrică), în timp ce modelele cu baterii pot fi folosite oriunde. Pe majoritatea șantierelor profesionale, fierăstraiele circulare fără fir sunt evitate în favoarea modelelor cu fir – și există o bază logică pentru această alegere. Atunci când fierăstraiele circulare cu acumulator au apărut pe piață, acestea erau cu mult inferioare unei opțiuni bune cu cablu, atât în ceea ce privește puterea, cât și viteza. De asemenea, acestea consumau foarte repede bateria și se blocau imediat ce lama simțea vreo rezistență.
Cu toate acestea, modelele circulare fără fir, cu acumulator de astăzi au o putere mult mai mare și o durată de viață a bateriei mult mai lungă. O mare parte din această îmbunătățire se datorează adoptării motoarelor fără perii (cea mai recentă și mai eficientă tehnologie, care nu necesită întreținere) și a bateriilor fabricate din litiu.
Putere și viteză
Puterea se referă la cantitatea de energie electrică pe care un motor o poate suporta fără ca componentele sale interne să cedeze. În trecut, modelele electrice erau mai slabe și mai puțin capabile, astfel încât amperajul era o specificație importantă pentru a fi luată în considerare. Aproape toate fierăstraiele circulare moderne cu cablu au motoare de cel puțin 1200W.
Cu toate acestea, viteza unui fierăstrău poate fi un aspect de luat în considerare, deoarece cu cât lama se învârte mai repede, cu atât mai repede poate tăia mai un material. Dar vitezele tind să fie relative, deoarece un motor de 15 amperi poate roti o lamă de 185mm mai repede decât o lamă de 270mm. În general, când vine vorba de pânzele de 180mm, vitezele între 4.500 și 5.500 de rotații pe minut sunt de preferat și ar trebui să fie adecvate pentru rezultate rapide și precise.
Rețineți că viteza lamei are foarte puțin de-a face cu densitatea materialului pe care un fierăstrău îl poate tăia. Aceasta depinde în mare măsură de tipul și calitatea lamei de tăiere.
Dimensiunea lamei și materialul acesteia
O diferență foarte mare în ceea ce privește calitatea ferăstraielor circulare este reprezentată de dimensiunea lamelor. Fiecare folosește o anumită dimensiune a lamei, fie că este vorba de un instrument mic sau masiv. Gama este destul de extinsă, dar o persoană obișnuită poate realiza majoritatea lucrărilor de încadrare și de construcție cu un model de 186mm, deși ferăstraiele mai mici ar putea avea lamele în gama de 148mm. Fierăstraiele mari pot fi de 284mm sau mai mult.
Tipurile de lame populare includ pânze universale, pentru încadrarea, finisare și pentru placaj. Numărul de dinți, sau numărul de dinți din jurul unei lame, este factorul determinant pentru ce proiecte se descurcă cel mai bine o lamă. Cu cât numărul de dinți este mai mic, cu atât tăietura va fi mai aspră, ceea ce face ca aceste lame să fie potrivite pentru lucrări de încadrare sau demolare. Lamele cu un număr mai mare de dinți ar trebui folosite pentru dulgherie, placaj și lucrări de finisare.