Multe persoane subestimează utilitatea unui mouse de gaming și au impresia că modelele standard fac exact același lucru cu cele special concepute pentru gameri. Dar acest lucru este de departe de adevăr. Cele mai mari diferențe între cel mai bun mouse de gaming și unul oarecare sunt:
- Au parte de iluminare RGB, astfel încât îl puteți integra cu restul setup-ului
- DPI mult mai ridicat, ceea ce sporește sensibilitatea mouse-ului
- Au posibilitatea de a fi customizate după bunul plac
- Sunt mult mai ergonomice decât cele standard
- Au o precizie mult mai bună
- Butoane în plus
Și lista poate continua, dar vom discuta puțin mai târziu și despre alte aspecte ceva mai tehnice. Pentru a te ajuta să alegi cel mai bun mouse de gaming care să se plieze pe stilul tău și să îți ofere suficient de multe opțiuni de a-l customiza după bunul plac, am ales 7 dintre cele mai bine cotate mouse-uri și le-am făcut câte un review particular pe care îl găsești în josul paginii.

Logitech G102 Lightsync

Mundoval Seenda

Razer DeathAdder V2

Razer Basilisk X HyperSpeed

Logitech G502 Hero

Logitech Pro X Superlight

Razer Naga Pro
Table of Contents
Top 7 cele mai bune mouse-uri de gaming
Pentru a putea concepe acest articol am testat 7 mouse-uri de gaming pe o perioadă de minim 4 ore fiecare pentru a vă putea da un verdict cât mai clar, cu o analiză amănunțită. Mai jos vă voi relata experiența mea cu fiecare mouse în parte, alături de câteva plusuri și minusuri care vin, inevitabil, la pachet cu fiecare model.
Te-ar putea interesa și:
Cele mai bune scaune pentru gaming
Cel mai ieftin mouse de gaming: Logitech G102 Lightsync

Pentru început am ales un mouse ceva mai accesibil, care să nu vă pună la costuri nenecesare, dar care să fie totodată suficient de performant pentru marea majoritate a gamerilor. Și spun acest lucru în mare parte datorită senzorului optic de 8.000 DPI. Am avut mouse-uri semnificativ mai scumpe care nu aveau nici măcar jumătate din atât. DPI-ul ajută foarte mult la viteza de operare și îi crește sensibilitatea la mișcări. Astfel, cu cât mai mare este DPI-ul, și cu cât mai multe opțiuni de ajustare avem, cu atât mai performant va fi mouse-ul.
Un alt aspect care mi-a plăcut la acest mouse Logitech G102 a fost iluminarea RGB. Aceasta iluminează toată acea parte care înconjoară dispozitivul cât și sigla. Avem compatibilitate cu Lightsync, ceea ce înseamnă că poate fi sincronizată cu alte dispozitive Logitech pentru a da un aspect mai frumos setup-ului tău.
Rotița are o tactilitate bună și merge foarte lin, aș putea spune, iar după cum puteți vedea, avem câteva butoane pe laterala din stânga + unul sub rotiță. Deci este un mouse destul de curat și nu există probleme în ceea ce privește grip-ul. Una peste alta, dacă vă doriți un mouse de gaming ieftin, atunci acesta reprezintă cea mai bună alegere din punctul meu de vedere.
PLUSURI
MINUSURI
Mouse de gaming cu fir: Mundoval Seenda

Mai departe avem un mouse de gaming cu fir care poate fi customizat foarte mult în ceea ce privește butoanele laterale. La pachet veți primi 3 plăcuțe interschimbabile care se pot îmbina pe laterala stângă. Prima plăcuță conține 3 butoane (înainte/înapoi/declanșare), cea de-a doua are 6 butoane suplimentare iar ultima plăcuța vine cu 14 butoane din care puteți face cam orice. Personal, strict pentru nevoile mele am folosit-o cea mai mult pe prima. Pe cea de-a doua am folosit-o de câteva ori când mă jucam și mi-a plăcut mult, dar ultima mi s-a părut mult prea mult. Ce-i drept, nici nu eram obișnuit cu atâtea butoane + că îmi place să țin totul cât mai simplu cu putință. Dar dacă ai dexteritatea necesară atunci s-ar putea ca, pentru tine, cea de-a treia plăcuță să fie game changer.
Avem switch-uri optice, ceea ce înseamnă că se dă click extrem de ușor și de rapid, iar acestea sunt foarte respondente la comenzi. Un aspect care îmi place mult la acest mouse este faptul că nu îți transpiră mâna pe el absolut deloc. Producătorii zic că e din cauză că este vopsit foarte fin, dar tind să cred că și materialele folosite joacă un rol destul de important. Ca durată de viață avem un 20 de milioane de click-uri, ceea ce nu e de loc rău pentru un mouse de sub 200 de lei, zic eu.
DPI-ul este de 10.000 și poate fi reglat pe 6 trepte, în funcție de activitatea pe care o desfășori sau ce îți e ție mai comod. Și îmi place că se ajustează foarte ușor, direct de pe butoane, fără să fi nevoit să intri în soft. Și îmi place că, de fiecare dată când schimbi DPI-ul, se schimbă și culoarea. Și dacă nu vă place cum sunt aranjate culorile, atunci intrăm frumos în soft și le modificăm direct de acolo după preferințe. Deci, dacă vrei un mouse versatil, cu mai multe plăcuțe cu butoane, un DPI înalt și o durabilitate crescută, Mundoval Seenda e mai mult decât ai putea cere.
PLUSURI
MINUSURI
Mouse gaming Razer DeathAdder V2

Razer Death este unul dintre cele mai ergonomice mouse-uri de gaming pe care le-am testat vreodată. Felul în care a fost conceput îți va oferi o aderența confortabilă pentru a reduce oboseala mâinii când vă jucați pe perioade mai lungi de timp. De asemenea, se potrivește foarte bine chiar și pentru cei cu palme mai mari și este foarte confortabil, ceea ce îl face mai ușor de controlat și de manevrat.
Comutatorul este optic, ceea ce înseamnă că folosește un fascicul de lumină care va răspunde la comenzi în aproximativ 0,2 milisecunde, ceea ce este mai rapid decât marea majoritate a mouse-urilor performante. Avem pe suprafața acestuia 8 butoane care pot fi personalizate cu comenzile pe care le folosiți cel mai des. Mai trebuie menționat și senzorul optic de 20.000 DPI care asigură o sensibilitate crescută. Mișcările sunt rapide și fluide, ceea ce îl face perfect pentru jocurile care se desfășoară în ritm rapid.
Dacă aveți anumite preferințe în ceea ce presupune iluminarea, atunci, cu ajutorul unui software o puteți modifica după bunul plac. Deși este un mouse cu fir, nu se simte ca și cum ar fi așa. Iar asta datorită imponderabilității cablului și a faptului că este foarte flexibil. Drept urmare, deși suntem limitați ca distanța de folosire, când vine vorba de cum se mișcă, nu îl veți remarca.
PLUSURI
MINUSURI
Mouse de gaming wireless: Razer Basilisk X HyperSpeed

Mai departe trecem la un mouse de gaming Wireless, și anume Razer Basilisk X, care vine la un preț mai mult decât acceptabil. Ce îmi place cel mai mult la mouse-urile wireless e că îți permit să îl folosești de oriunde, nu trebuie să îți mai bați capul cu cabluri și au o durată de viață a bateriei destul de lungă. Și când spun lungă, mă refer la zile întregi de utilizare chiar și cu luminile activate. Și aici intră în ecuație Razer Basilisk HyperSpped.
După toată experiența mea cu el, pot spune cu încredere că poate fi folosit de oricine, nu doar de gameri profesioniști. De exemplu, dacă lucrezi mult pe editare, esti dezvoltator de software sau pur și simplu ești un utilizator obișnuit, n-are cum să nu-ți placă acest mouse. Are o conexiune wireless rapidă și stabilă, cu o latență scăzută iar bateria duce până la 450 de ore. În plus, acesta vine cu un cablu separat care poate fi conectat în cazul în care rămâneți fără baterie și nu aveți timp să îl băgați la încărcat.
Nu am resimțit nicio urmă de disconfort pe toată perioada utilizării deoarece are o formă ergonomică special concepută pentru un grip confortabil. Se mișcă ușor, fără să îl simt că ,,fuge” când îl ating și are o precizie foarte bună. De asemenea, avem 11 butoane, o rezoluție de 16.000 și o greutate de 83 de grame.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun mouse cu butoane: Logitech G502 Hero

Mai departe vom discuta despre Logitech G502 varianta Hero, care este de departe unul dintre cele mai bune mouse-uri de gaming de pe piață la momentul actual. Una dintre cele mai noi tehnologii este reprezentată de greutatea ajustabilă. Iar acest lucru se întâmplă cu ajutorul unor plăcuțe cu greutatea de 3,6 grame, care pot fi adăugate mouse-ului. În conținutul pachetului primiți 5 astfel de plăcuțe, deci asta înseamnă că puteți face mouse-ul cu 18 grame mai greu. Tare, nu? Dar pe cine ajută această caracteristică mai exact?
Ei bine, unii gameri tind să aibă nevoie de mai multă stabilitate decât de obicei, iar un mouse mai greu le va oferi acel confort de care au nevoie. Având în vedere că totul este ajustabil, eu zic că merită încercat. A fost prima mea experiență cu un astfel de mouse și chiar mi-a plăcut. Este o altfel de senzație. În afară de această tehnologie inovativă, nu are nimic în plus de care n-ați mai auzit.
Senzorul optic are 25.000 DPI, deci vom avea o precizie extraordinară și o rapiditate cum rar am mai întâlnit. Mâna stă foarte bine pe el, putem personaliza luminile, avem butoane ușor de reglat și o construcție foarte rezistentă, cu materiale calitative. Rotița merge foarte bine iar click-urile sunt destul de silențioase. Am ales varianta cu fir deoarece era printre cele mai ieftine, dar dacă doriți găsiți toate opțiunile de mouse-uri Logitech G502 aici. Sunt 6 la număr și fiecare vine cu plusurile și minusurile sale. Dacă doriți, voi face la un moment dat un articol în care le compar pe toate.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun mouse logitech: Pro X Superlight

Cu toții am auzit de mouse-urile bune de la Logitech, dar vin și la un cost destul de mare. Deci, ce primim la un mouse de 600 și ceva de lei? În primul rând bateria. Avem o autonomie de 70 de ore de funcționare continuă, deci, dacă presupunem că îl folosești în medie de 10 ore pe zi, vei avea la dispoziție o săptămână de utilizare neîncetată. Un alt aspect care îmi place mult la acest mouse și cred că îi justifică prețul ridicat este greutatea pe care o are. La doar 63 de grame, acesta este atât de ușor de folosit încât abia îl simți și nu opune rezistență la mișcări.
După cum am specificat, este un mouse wireless, de înaltă calitate, deci se elimină din start nevoia de cabluri încâlcite și enervante. Și nu trebuie să vă faceți griji în privința tehnologiei Wireless folosită de cei de la Logitech. Nu am avut nici cea mai mică problemă legată de fiabilitate. Fără lag, fără deconectări în timpul utilizării și cel mai important, FĂRĂ CABLURI!
Avem un senzor LightSpeed de 25.400 DPI care e capabil să urmărească mișcările cu o acuratețe și o precizie de-a dreptul incredibilă. Bineînțeles, nivelul DPI-ului poate fi controlat în funcție de nevoile și de cum vă simțiți cel mai comod. Că tot veni vorba de comoditate, acesta are o ergonomie de invidiat. Se simte excelent în mână, cu orice tip de grip, iar click-urile merg fără probleme. Rotița, deși pare foarte ieșită în exterior, în realitate este la un nivel potrivit și merge foarte lejer. Overall, dacă dispuneți de banii necesari și vreți să aveți parte de cel mai bun mouse Logitech, atunci acesta vă va satisface cu siguranța nevoile.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun mouse de gaming: Razer Naga Pro

Mai departe vom discuta despre cel mai bun mouse de gaming de pe piață la ora actuală (după părerea mea). Acesta vă va oferi una dintre cele mai versatile experiențe de joc și o viteză de operare cum nu ați mai văzut. Și spun asta deoarece este cu cca 25% mai rapid decât predecesorul său, ceea ce îl face unul dintre cele mai rapide mouse-uri din lume. Avem, după cum se observă și în imagine, posibilitatea de a alege din 3 interfețe (toate incluse în pachet). Acestea sunt ușor de montat, o puteți face chiar și în timpul jocului.
Este un mouse hybrid, cum îmi place mie să-l numesc. Și la ce se referă acest lucru mai exact este că poate fi conectat prin bluetooth, wireless dar și prin cablu. Avem, deci 3 metode de conectare și o baterie de 150 de ore (fără cablu, bineînțeles). Pe mine, personal, 150 de ore m-ar ține cam o lună, având în vedere cât stau pe laptop, dar este oricum un detaliu irelevant pentru că se încarcă foarte rapid.
Mouse-ul are parte și de memorie integrată, ceea ce vă permite să-l personalizați după bunul plac. În rest, avem lumini, o rezoluție de 20.000 calculată în DPI, butoane cât pentru o tastatură și o ergonomie de zici că a fost special creat pentru mâna ta (cel puțin mie asta mi-a lăsat impresia). E scump, ce-i drept, dar dacă banii nu reprezintă un impediment pentru tine și vrei să ai cel mai bun mouse, atunci eu sunt de părere că nu e o investiție rea.
PLUSURI
MINUSURI
Cum să alegi cel mai bun mouse – Ghid
Dacă nu ai mai avut până acum un mouse bun, s-ar putea să fii puțin în ceață. Ce-i ăla DPI? Ce naiba fac toate butoanele alea? De ce are mouse-ul ăla forma aia? Ei bine, nimeni nu s-a născut gata învățat. Există multe criterii pe care trebuie să le iei în considerare când îți cumperi un mouse pentru gaming. Mai jos îți voi lăsa o listă cu ce cred eu că este cel mai important.
Stângaci sau Dreptaci?
Marea majoritate a mouse-urilor sunt concepute pentru dreptaci. Din păcate asta e realitatea, dar au început să apară pe piață și mouse-uri de tip ambidextru, sau chiar mouse-uri pentru stângaci. De regulă, vei găsi aceste detalii fie în titlul anunțului, fie în descrierea produsului, dar dacă nu ești sigur, lasă-mi aici un comentariu cu mouse-ul care te interesează sau pur și simplu lasă-le un comentariu utilizatorilor care au lăsat review.
Ce grip folosești
Există 3 grip-uri clasice în ceea ce privește felul în care se ține un mouse
- Palm grip (când îți ții o mare parte din suprafața palmei pe mouse și degetele pe click-uri)
- Tip grip (aici, utilizatorii nu își țin palma pe mouse deloc și apasă doar degetele)
- Claw grip (un mix din cele de mai sus, doar că apeși pe click-uri doar cu vârfurile degetelor)
În funcție de gri-ul pe care îl preferi, va trebui să alegi un mouse cu dimensiunile potrivite, care să se simtă cel mai comod pentru tine.
DPI – ce înseamnă și la ce folosește?
DPI este o abreviere de la dots per inch și se referă la sensibilitatea mouse-ului. Țineți cont că, cu cât acesta este mai ridicat, cu atât mouse-ul se va mișca mai lejer. Doar că, dacă nu ești obișnuit cu o rată de 20.000 sau chiar mai mult, s-ar putea să dureze puțin până te obișnuiești. Cu toate astea, majoritatea mouse-urilor au opțiunea de seta capacitatea DPI-ului pentru a se plia pe nevoile tale.
Configurarea butoanelor
Unele modele vin cu mai multe plăcuțe interschimbabile, fiecare cu un anumit număr de butoane care pot fi configurate. Dacă ai impresia că mai multe butoane te vor avantaja, atunci cred că merită să încerci, chiar dacă nu ai mai avut până acum un astfel de mouse. În orice caz, politica de retur este destul de permisivă cam pe orice site.
Cablu vs Wireless
Clasica dezbatere. Există susținători ai ambelor tabere, dar cred că cel mai bine ar fi să mergi pe intuiție și pe obișnuință. Personal, nu am o preferință. Am testat zeci de mouse-uri cu și fără fir și nu mi s-a întâmplat nici măcar o singură dată să mi se deconecteze de la wireless sau să mi se rupă cablul. Oamenii tind să pună niște etichete negative pe baza unor întâmplări singulare nu tocmai plăcute. Deci nu asculta de părerea celorlalți.
Mărime și greutate
Cât de mare ai palma? Ce tip de grip folosești cel mai des? În funcție de aceste răspunsuri, va trebui să alegi un mouse care să se potrivească stilului tău de joc cât și caracteristicilor palmei tale. Dar e destul de inuitiv. Dacă ai palma mare și folosești un palm grip, atunci optează pentru un mouse cu dimensiuni mai mari. Dacă ești în partea opusă, atunci ceva mai mic și mai finuț.
Întrebări frecvente
De regulă, eu sunt adeptul mouse-urilor Logitech. Le folosesc de ani buni și practic mi-am format un stil de joc cu ele și așa mă simt cel mai confortabil. Îți recomand să arunci o privire asupra modelelor de top din gama Logitech dacă vrei să găsești niște mouse-uri ultra-performante.
DPI vine de la dots per inch și se referă la sensibilitatea mouse-ului. Pe măsură ce DPI-ul este mai mare, și viteza mouse-ului cât și precizia cresc semnificativ.
De regulă, un mouse de gaming utilizează un senzor optic și oferă un timp de răspuns mult mai rapid. De asemenea, au o precizie mai bună și mai multă posibilitate de configurare.