Dacă doar vrei să asculți muzică la o calitate foarte înaltă sau ai un televizor OLED performant și vrei să-ți transformi sufrageria într-un cinema în miniatură, atunci trebuie să alegi un sistem audio pentru acasă performant. Dar alegerea celui mai bun sistem audio nu este chiar așa ușoară. Trebuie să ții cont de mai mulți factori precum dimensiunea boxelor, dacă sunt wireless sau cu fir, puterea amplificatorului și multe alte aspecte tehnice care nu pot fi trecute cu vederea.
Table of Contents
Top 11 cele mai bune sisteme audio pentru acasă
Pentru acest articol am ales 11 dintre cele mai bine cotate sisteme audio de pe piață și am constituit un top, începând de la cele mai ieftine modele și trecând încet-încet la sisteme din ce în ce mai performante. Mai mult, pe lângă detaliile scurte, am oferit mai apoi câte o mini-recenzie a fiecărui model pentru a te asigura că primești toate informațiile de care ai nevoie. Sper să-ți fie de folos!

Microsistem Panasonic SC-PM250EG-K

LG XBOOM RN5

Panasonic SC-UA30E-K

SONY MHC-V13

SONY SRS-XP500

JBL Partybox 110

Sistem Audio Samsung MX-T70

JBL Partybox 310

SONY MHC-V73D

PANASONIC SC-MAX3500EK

JBL Partybox 710
Care este cel mai bun sistem audio pentru tine
Acum că am făcut o scurtă prezentare a specificațiilor principale a fiecărui sistem, urmează să le luăm pe fiecare în parte și să discutăm mai pe larg pentru a vă fi mai ușor să faceți alegerea potrivită.
Mini sistem audio – Panasonic SC-PM250EG-K

Dacă locuiți într-un apartament și nu vreți să deranjați vecinii sau pur și simplu nu vă doriți un sistem audio puternic atunci acest mini sistem audio se potrivește perfect pentru nevoile dumneavoastră. Având în vedere că nu este un model de ultimă generație, încă mai are intrare de CD (ceea ce este o raritate la modelele noi), dar are de asemenea și intrare pentru stick USB, prinde destul de ușor unde radio și vă puteți conecta destul de repede prin bluetooth cu telefonul, laptop-ul sau orice device mai aveți la îndemână.
Când vine vorba de sunet, acesta nu este extrem de puternic, dar ca uz casnic, pentru conectarea la televizor, la ascultarea radio-ului sau pentru a vă delecta cu niște muzică este mai mult decât suficient. Nu vă așteptați să facă fața pentru petreceri mari, dar pentru o masă în familie sau dacă aveți invitați se va descurca mai mult decât ok.
PLUSURI
MINUSURI
Sistem audio ieftin și bun

Sistemele care au lumini de petrecere au început să devină noua modă secolului 21. Chiar și cele mai ieftine sisteme audio au parte de o astfel de caracteristică, chiar dacă nu luminează în mod omnidirecțional. Pentru a face atmosferă este suficient să aibă lumini interschimbabile pe interfața dispozitivului.
Are o putere foarte mare, dar și dimensiunile sunt pe măsură. Înălțimea este de 68 cm și are o greutate de 13,8kg, ceea ce nu este deloc puțin, dar comparativ cu alte sisteme mai profesionale tot este mai ușor de cărat și de mutat prin casă. Sunetul se aude foarte clar și are un bas bunicel, dar dacă o veți utiliza la volum foarte ridicat, se va pierde puțin din calitatea sunetului. Dar dacă o achiziționați strict pentru a o conecta la televizor sau pentru chefuri cu prietenii, atunci este un sistem audio ieftin și bun, după părerea mea.
PLUSURI
MINUSURI
Sistem audio Panasonic SC-UA30E-K

Dacă vă doriți un sistem audio compact, ușor de poziționat oriunde cu un sunet echilibrat, fără distorsiuni la volum înalt atunci acest sistem audio Panasonic este exact ce căutați. Ce îmi place foarte mult la ea este faptul că emite sunetul în toate direcțiile din încăpere făcând astfel să rezoneze întreaga locuință.
Având în vedere calitatea și puterea sunetelor emise, este potrivită și ca boxă de exterior, pentru petreceri dar mai ales seara, dacă porniți luminile ambientale. Reușește să lumineze foarte bine o întreagă încăpere, creând o atmosferă foarte plăcută atât pentru tine cât și pentru invitații tăi.
PLUSURI
MINUSURI
Sistem audio Sony – MHC-V13

Când vine vorba de sisteme audio-video, Sony este unul dintre liderii de piață pe plan mondial. Iar cu acest sistem audio ieftin au reușit să dovedească acest lucru. Unul dintre cele mai interesante lucruri legate de acest dispozitiv este reprezentat de faptul că se pot conecta mai multe persoane concomitent oferind sunete alternative. Volumul nu este exagerat de tare, dar calitatea sunetului, chiar și în momentul în care îl dați la maxim este nealterată, ceea ce era de așteptat, dată fiind credibilitatea brandului.
Recomand cu încredere acest sistem audio tuturor persoanelor care sunt pasionați de petreceri sau vor un sistem de sonorizare îmbunătățit față de cel al televizorului. Versatilitatea aparatului îl face potrivit pentru orice situație sau scenariu pe care vi l-ați putea imagina. Vreți să puneți muzică și să vă distrați cu prietenii? Este Excelent. Vreți să vă simțiți la voi acasă ca la cinema? Poate să facă acest lucru! Vreți să organizați o seară de karaoke? Aveți posibilitatea de a conecta un microfon!
PLUSURI
MINUSURI
Sistem audio portabil – SONY SRS-XP500

Probabil veți remarca faptul că în topul nostru cu sisteme audio recomandări am inclus mai multe modele de la Sony. Iar asta pentru că oferă o calitate foarte bună, atât audio cât și în ceea ce privește interfața și aplicația sistemului. Dar acest sistem audio Sony are ceva special. Și anume faptul că este portabil și are o autonomie foarte bună a bateriei.
Se încarcă în doar câteva ore și primiți o autonomie de 20 de ore, fapt pentru care este perfectă pentru a fi luată în excursii sau în zone de camping precum și la grătare în aer liber. Muzica nu trebuie să lipsească din niciun peisaj, fie el rural sau urban, iar alegerea celui mai bun sistem audio vă va ușura enorm de mult munca. Multe modele tind să aibă probleme la conectare sau nu prind semnal radio în anumite zone dar cu Sony SRS-XP500 nu am avut nici cea mai mică problemă.
PLUSURI
MINUSURI
Sistem audio cu microfon

Dacă sunteți genul de persoană care organizează seri de karaoke cu prietenii sau sunteți un muzician la început atunci acest sistem audio cu microfon JBL Partybox este perfect pentru dumneavoastră. Aceasta este dotată cu un jack special pentru conectivitate a chitarei sau a microfonului, fapt care vă permite să petreceți seri de neuitat alături de prietenii dvs.
Pe lângă aceste aspecte trebuie să menționăm și faptul că este un sistem audio portabil, cu o durată de viață a bateriei de 12 ore, iar încărcarea durează mult mai puțin decât v-ați putea aștepta. Sunetul este excelent iar luminile dinamice reușesc să facă din orice cameră banală o adevărată petrecere cu lumini. Iar pentru că tot am adus vorba de sunet, software-ul este suficient de performant încât să delimiteze foarte bine notele înalte de cele joase. Una peste alta, face parte din topul nostru cu cele mai bune sisteme audio de anul acesta.
PLUSURI
MINUSURI
Sistem audio pentru casă – Samsung MX-T70

Dacă vă doriți un sistem audio pentru casă care este capabil să ofere sunete de înaltă calitate atât în încăperi mici, dar care să facă totodată față și în aer deschis cred că am găsit ce căutați. Este vorba despre Samsung MX-T70 iar din spusele cunoștințelor cât și din recenziile cumpărătorilor, pare una dintre sistemele audio cu cel mai bun bass pe care îl puteți găsi la gama de preț din care face parte.
Pentru unele persoane, bass-ul puternic poate reprezenta o problemă majoră, dar din fericire aveți posibilitatea de a-l opri direct din aplicația Giga Party Audio. Vă puteți conecta la sistem prin orice tip de device care beneficiază de bluetooth și aveți și câteva intrări pentru conectarea cu microfoane, chitare și alte instrumente muzicale. Per total, puteți conecta 2 microfoane simultan pentru a face duete cu prietenii, are 2 intrări USB și încă una de tip jack 3,5.
PLUSURI
MINUSURI
Sistem audio profesional – JBL Partybox 310

Cei de la JBL au conceput special o gamă de sisteme audio de tip partybox pentru toate nevoile și pentru orice buzunar. Iar acesta este unul dintre cele mai performante modele din această gamă. Are o putere RMS de 240W, ceea ce în limbaj mai puțin tehnic înseamnă că este suficient de puternic pentru a face față unei petreceri mari, în aer liber.
După cum se vede și în poza prezentată mai sus, este un sistem audio profesional de tip portabil, cu un mâner în partea de sus a aparatului care se scoate similar cu cel de la o valiză. Deși are 17 Kg, faptul că are roți care facilitează o mai bună portabilitate. Dacă vreți să-l scoateți afară sau s-l băgați în casă este foarte simplu și nu necesită o muncă de echipă. Certificatul IPX4 asigură o rezistență foarte bună la apă, asta în cazul în care intenționați să o folosiți pentru petreceri în aer liber. Apa nu deteriorează nici aparatul, nici sonorizarea în acele momente. După părerea mea, ca preț și specificații, este cel mai bun sistem audio portabil de la JBL.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun sistem audio pentru casa

Mai departe avem un sistem audio pentru casă de la Sony, și anume modelul MHC-V73D care este dotat cu un bass Booster. Acest lucru îl face perfect pentru conectarea la televizor și vizionarea filmelor cu efecte sonore puternice. Veți avea parte de o experiență similară cu cea dintr-un cinema. Dacă utilizați funcția de bass booster și stați la mai puțin de 2 metri de el, veți simți vibrația până în piept.
Are un design foarte elegant, cu o interfață ușor de navigat și care se simte foarte premium la atingere. Până la urmă este cel mai bun sistem audio pentru casă. Sunetul este fără cusur, dacă mă întrebați pe mine și îi poate mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși audiofili.

Cam așa poate să ilumineze, dacă ăsta este unul dintre cerințele principale când vine vorba de un sistem audio performant. Culorile se pot modifica și puteți crea o atmosferă ca de club, chiar din sufrageria dumneavoastră.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun sistem audio pentru TV

Dacă aveți un televizor performant dar totuși sunetul lasă de dorit atunci trebuie să-i oferiți un sistem de sonorizare performant cum este cel de la Panasonic SC-MAX3500EK. Acesta are o putere mare, mai exact 2400W pe scara RMS.
Îmi place foarte mult acest sistem audio deoarece produce niște vibrații extrem de puternice, care nu se potrivesc deloc într-un apartament mic întrucât s-ar putea să fie mult prea puternice. Are multe efecte interesante, precum Echo pentru karaoke, DJ, și multe altele. Conexiunea se face imediat atât prin bluetooth cât și prin auxiliar. Este un sistem audio cu bluetooth foarte performant, fapt pentru care suportă orice tip de intrare, de la CD-uri până la stick-uri, intrări USB și prinde chiar și radio.
Pe lângă efectele sonore pe care le-am menționat anterior, dispune, bineînțeles, chiar și de efecte de iluminare performantă.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai puternic sistem audio

Vom încheia topul de astăzi cu acest sistem audio puternic portabil de la JBL, și anume modelul Partybox 710, care nu este ultimul din gamă, dar ca raport calitate-preț, mi se pare cel mai bun. Ultima actualizare i-a oferit acestui model un buton de bas cu egalizator pe care, dacă îl dați la putere maximă s-ar putea să aveți probleme cu pereții casei.
Joasele și înaltele se aud mult mai clar decât la modelele precedente de la JBL, iar intensitatea este la cu totul alt nivel. Din păcate nu este de tip portabil, dar la puterea pe care o are, mai greu găsiți ceva portabil. Este recomandată pentru uz în aer liber, în săli de evenimente sau camera mari.
PLUSURI
MINUSURI
Cum alegem cel mai bun sistem audio?
Acum că am terminat de prezentat fiecare sistem audio în parte, s-ar putea să existe în continuare nelămuriri cu privire la alegerea celui mai bun sistem audio pentru nevoile fiecăruia. Trebuie să plecăm la drum cu ideea că nu există un model perfect. Poate ce se potrivește în casa mea nu se potrivește și în a ta. Poate locuiești la apartament, poate vrei să ieși cu ea la aer liber și să asculți liniștit. Mai departe vă vom prezenta câteva dintre lucrurile de care ar trebui să țineți cont pentru a nu face vreo alegere greșită.
Bugetul
De cele mai multe ori bugetul reprezintă un factor limitator pentru marea majoritate a oamenilor. Cine nu ar vrea cel mai scump și mai bun sistem audio existent? Dar nu toți ne permitem acest lux. Uneori trebuie să alegi cel mai bun sistem audio la prețul pe care ești dispus să-l plătești. Și putem spune cu certitudine că există suficiente modele performante și eficiente pentru fiecare gamă de preț. De regulă, prețul unui sistem audio bun pleacă de la câteva sute de lei și poate ajunge până la câteva mii sau chiar zeci de mii de lei.
Calitatea sunetului
Calitatea sunetului este o chestie destul de subiectivă deoarece fiecare are gusturi diferite, dar cu toții recunoaștem o calitate slabă a sunetului. Dacă plănuiți să plasați o comandă online este indicat să citiți recenziile celorlalți consumatori sau să consultați un ghid cum este cel prezent pentru a vă face o idee mai clară despre cum sună fiecare sistem audio.
Unele persoane preferă un bass puternic, alții deloc. Unii preferă o delimitare clară între note înalte și joase astfel încât alegerea unui model dintre cele mai bune sisteme audio trebuie făcută conform preferințelor fiecăruia.
Portabilitate
Unele sisteme sunt de tip portabile, ceea ce înseamnă că vă oferă libertatea de a pleca cu ele la un grătar cu prietenii, să le luați la camping, în vacanțe și așa mai departe. Există minusuri și plusuri la un sistem audio portabil.
Minusurile sunt reprezentate de faptul că sunt de regulă ceva mai scumpe și vă constrâng din punct de vedere al bateriei. Deși marea majoritate a modelelor au o autonomie chiar bună, de peste 12 ore, tot trebuie să le încărcați după fiecare utilizare mai îndelungată, căci în caz contrar s-ar putea să rămâneți fără baterie când aveți cea mai mare nevoie.
Ca plusuri avem, bineînțeles, faptul că vă puteți deplasa oriunde cu ele. Indiferent de zonă, nu sunteți constrânși decât de durata bateriei. Mai mult, în unele zone ale țării există adesea probleme cu electricitatea, și în multe zile se întâmplă să existe o pană de curent. Dar cu un sistem audio portabil puteți asculta fără probleme melodiile preferate.
Rezistența la apă
Aceasta nu este cel mai important factor, dar este bun de luat în considerare. Dacă ascultăm muzică afară, nu știm niciodată când vine o ploaie torențială neașteptată și e mai bine să fim pregătiți decât să cauzăm vreo problemă majoră.
Întrebări frecvente
Există multe tipuri de sisteme audio, de la modele portabile, cu bass foarte puternic, cu jocuri de lumini și așa mai departe. Alegerea celui mai bun model poate fi destul de subiectiv dar, cele de la Sony și gama Partybox de la JBL sunt printre cele mai performante și oferă aparate pentru orice buget. În articolul nostru veți găsi cu siguranță un model care să se plieze bine pe nevoile dumneavoastră.
Prețul pentru un sistem audio decent pleacă de la câteva sute de lei și se extinde până la câteva mii pentru modele mai performante.