În ultimii ani, televizoarele 4K au început să capete din ce în ce mai multă popularitate datorită calității din punct de vedere al imaginii, dar și pentru prețurile destul de accesibile (în zilele noastre puteți găsi un televizor 4K sub 2000 de lei). Dar având în vedere nenumăratele modele din care puteți alege, poate fi destul de dificil să iei o decizie, mai ales dacă nu ești un pasionat de tech. Și tocmai din acest motiv am ales 7 dintre cele mai testate modele de pe piață pentru a te ajuta să alegi cel mai bun televizor 4K, indiferent de bugetul pe care îl ai.
Mai jos le vom înșira pe toate, în ordine ascendentă (după preț și performanțe) alături de câteva specificații sumare despre fiecare model în parte. Dacă vrei mai multe detalii atunci în secțiunea de mai jos vei găsi câte o recenzie particulară a fiecărui televizor.

LG LED 43UQ70003LB 4K

LG 43UP78003LB 4K

Samsung 55AU7172 4K

Philips 65PUS7506/12 4K

Samsung 50Q60TAK

QLED Samsung 65Q6FN 163cm

LG OLED77C12LA 4K
Table of Contents
Care este cel mai bun televizor 4K?
E dificil să faci o alegere doar în urma câtorva specificații, așa că vom lua fiecare televizor 4K în parte și ți-l vom prezenta mai pe larg, atât cu plusuri cât și cu minusuri. Astfel, vei avea o părere mult mai clară și mai amănunțită în urma căreia poți alege cel mai bun televizor 4K.
Te-ar putea interesa și:
Televizoare Sony Bravia – Recomandări
Cel mai ieftin televizor 4K – LG 43UQ70003LB

Primul de pe lista noastră este de departe cel mai ieftin televizor 4K de pe piață. Se spune că LG Q7000 este perfect dacă tocmai acum vrei să faci upgrade-ul la un TV 4K și nu știi de unde să începi iar nici bugetul nu îți permite să optezi către ceva mai performant.
Din punct de vedere al imaginii, aceasta este suficient de clară pentru marea majoritate a utilizatorilor iar procesorul a5 cu suport AI ajută la adaptarea imaginii cât și a sunetului în permanență. Îl găsiți în diagonale care variază de la 108cm până la 164cm, oferindu-vă astfel posibilitatea de a alege orice s-ar potrivi mai bine în camera dumneavoastră. Telecomanda este standard dar puteți opta pentru cumpărarea separată a unei magic remote, iar din experiență proprie vă spun că merită banii plătiți în plus.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun televizor 4K de buget – LG 43UP78003LB

Dacă aveți un buget limitat dar totuși vreți să aveți parte de cel mai bun televizor 4K atunci nu veți da greș cu acest televizor LG 43UP78003LB. Și spun asta deoarece are foarte multe recenzii pozitive de la clienți și nu s-au constat probleme la buna funcționare a TC-ului odată cu trecerea timpului.
Imaginile sunt „curate” (în sensul că nu se observă niciun fel de neclaritate) iar culorile sunt foarte vii și pregnante. Dar zona în care acest TV 4K de la LG excelează cel mai mult este la capitolul sunet. Dacă aveați în plan achiziționarea unui sistem audio extern, puteți foarte bine să nu o faceți și să scutiți niște bani. După cum spuneam, sunetul este extrem de clar, cu un bass puternic și armonios și vă oferă acel sentiment de cinema (doar că direct din sufragerie).
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun televizor 4K cu diagonala de 138cm

Deși acest televizor 4K Samsung vine într-o varietate de dimensiuni, preferata mea este de 138 cm. S-ar putea să fie totuși o părere destul de subiectivă deoarece pe acesta îl am eu și mi se pare că se potrivește cel mai bine cu dormitorul meu. Dar te-ar putea tenta să încerci altă dimensiune. Nu toți avem aceleași gusturi sau camere de aceleași dimensiuni. Spre exemplu, dormitorul meu are cca 12 mp, iar distanța de la peretele pe care am pus acest TV 4K până la pat este de aproximativ 3 metri și sunt foarte mulțumit de cum se vede.
Cele peste 500 de review-uri pozitive atestă atât durabilitatea televizorului cât și calitatea imaginii pe care Sasmung AU7172 le oferă. Dar, odată ce alegeți să optați pentru un TV LED în detrimentul unui TV OLED, veți avea parte de un anumit nivel de backlight bleeding. Dar acest lucru nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare deoarece există o rezolvare foarte simplă care nu necesită vreo expertiză. Tot ce trebuie să faceți este să accesați meniul televizorului și să reduceți contrastul până la 60-80%. În rest, imaginile sunt foarte clare, nu are lag, este foarte bun pentru gaming și se aude mai mult decât decent. Drept urmare, este unul dintre cele mai bune televizoare 4K cu diagonala de 138cm.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun televizor 4K Philips

În ultimii ani, televizoarele Philips au început să fie la din ce în ce mai mare căutare. Drept urmare și prețurile au început să se mai mărească dar încă sunt mai bune decât ce găsim la concurență. Nu îmi place să fac preziceri dar cred că un televizor Philips 4K cumpărat în momentul actual va reprezenta o investiție bună pentru viitor.
Ca Design este foarte finuț și subțire, cu colțuri rotunjite și un suport cu piciorușe foarte rezistent dar care nu încurcă din punct de vedere vizual. Iar aspectul care m-a impresionat cel mai mult la acest televizor 4K Philips a fost din punct de vedere Audio. Doar cu ajutorul propriilor difuzoare poate anima o cameră plină de oameni fără să fiți nevoit să creșteți volumul prea tare. Imaginea este foarte bună pentru un TV LED, chiar comparabil mai bună decât cea a unui LG din aceeași gamă de preț.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun televizor 4K QLED de la Samsung

Samsung este una dintre cele mai mari companii producătoare de televizoare și aparatură electronică. Iar dovada clară a acestui fapt este televizorul QLED 50Q60A despre care vom discuta în rândurile care urmează. Televizorul se pornește și se oprește imediat, dezvăluind o interfață SMART care vă permite să navigați cu cea mai mare ușurință prin aplicații și meniuri. Timpul de reacție la comenzi este foarte bun și nu veți întâmpina nici cea mai mică urmă de lag.
Procesorul Quantum 4K ajută extrem de mult la optimizarea în timp real atât a imaginii cât și a sunetului. Acesta funcționează pe baza unor senzori care detectează cu precizie cadrul și acțiunea, oferindu-vă astfel o experiență de vizionare ca la cinema. Tehnologia din spatele sunetului performant este de tip Surround 3D care permite atât difuzoarelor televizorului 4K cât și a soundbar-ului să funcționeze simultan distribuind astfel sunetul în toate direcțiile.
PLUSURI
MINUSURI
Samsung SMART QLED – 65Q6FN

Trecem la următorul TV din lista noastră care se întâmplă să fie tot de la Samsung, modelul Q6, ca să fim mai exacți. Acesta are o rezoluție 4K cu un suport HDR mai mult decât bun și o rată de reîmprospătare de 120HZ. Și putem lua în calcul și caracteristicile moderne precum asistența vocală integrată, mod ambiental, informații zilnice legate de temperatura de afară precum și multe altele.
Datorită rezoluției 4K veți fi întâmpinat de imagini foarte clare și detaliate. Uneori într-atât de detaliate că vă fac să vă simțiți parte din acțiunea care se desfășoară pe ecran. Spectrul cromatic este extrem de larg, fapt care îi permite să producă niște culori realiste, unu la unu cu realitatea. Deși este un TV de tip QLED, are niște nuanțe de negru profunde, care scot în evidență culorile mai strălucitoare. Astfel contrastul ridicat vă permite să vă bucurați de cele mai detaliate ți mai bine definite cadre. Când vine vorba de luminozitate, Samsung Smart QLED o joacă la cel mai înalt nivel. Puteți urmări orice serial sau meci într-o cameră luminoasă, iar imaginea va rămâne la fel de calitativă.
PLUSURI
MINUSURI
Cel mai bun televizor 4K LG

Ultimul dar nu cel din urmă este LG 77C12LA, care este unul dintre cele mai căutate televizoare LG de pe piață la momentul actual și nu e de mirare că este un OLED. Am discutat în nenumărate cazuri despre avantajele unui OLED și știm cu toții că în momentul în care ne uităm la o secvență care conține cadre întunecate, un OLED 4K este net superior oricărui alt tip de televizor.
Ca aspect este exact ce vă așteptați. Extrem de subțire. Atât de subțire încât ți-e frică să-l și atingi dar avem norocul că au o stabilitate foarte mare. Puteți alege să-l puneți pe perete sau să-l lăsați pe masă în suportul care vine la pachet cu televizorul. Ca imagine depășește orice fel de așteptare. De la un contrast nemaiîntâlnit la un upscaling deosebit. Deși mai toate televizoarele 4K moderne au funcție de upscaling, nu toate fac o treabă tocmai bună, dar acesta a reușit să mă surprindă. Puteți reda imagini relativ slabe din punct de vedere calitativ iar televizorul le aduce la performanța pentru care a fost făcut. Și nu exagerez când spun că este de-a dreptul uimitor să vezi un asemenea lucru în fața ochilor tăi. Dar, deși este literalmente cel mai bun televizor 4K disponibil pe piață la momentul actual, vine și cu un mare minus, și anume prețul.
PLUSURI
MINUSURI
Cum alegi cel mai bun televizor 4K?
Există câteva specificații foarte clare pe care n-ar trebui să le treceți cu vederea când cumpărați un TV 4K performant, iar mai jos vă vom spune exact ce.
HDR
Pe scurt, HDR este acronimul pentru hygh dynamic range iar în momentul în care producătorii îl realizează exact așa cum trebuie, aduce îmbunătățiri majore pentru calitatea generală a imaginii. Chiar mai mult decât rezoluția în sine. HDR-ul ajută la producerea unor imagini mult mai realiste și mai vibrante printr-o luminozitate și un contrast ridicat precum și o gamă largă de culori.
Dar pentru ca această funcție să își facă efectul și pentru a vă bucura de avantajele acesteia, este nevoie ca sursa video pe care o urmăriți să fie de tip HDR. Dar odată cu evoluția generală a tehnologiei, acum mai toate serviciile de streaming precum Netflix, HBO sau Amazon Prime au adăugat suport HDR la multe dintre filme și serialele pe care le transmit.
Rata de reîncărcare
Rata de reîmprospătare a televizorului se referă la numărul de cadre individuale pe secundă pe care acesta le poate afișa. Și este adesea exprimată în hertzi. Modul în care un televizor afișează cadrele în mișcare depinde enorm de mult de rata de reîmprospătare a acestuia. Iar ca regulă generală, orice TV cu 60 Hz sau mai mult este de dorit. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine.
Pentru multe filme sau emisiuni TV, această rată nu va avea un impact prea mare și nu veți simți nicio diferență dar când vine vorba de emisiuni sportive atunci veți face diferența adevărată. În momentul în care vă uitați la patinaj artistic sau la meciuri de bascket veți vedea diferențe enorme între un televizor cu 60Hz și unul 120, de exemplu.
HDMI 2.1 și alte intrări
Multe televizoare au diferite intrări și ieșiri dar cel mai important port este cel HDMI. Deoarece este modalitatea standard de conectare a surselor precum dispozitive de streaming, console pentru gaming sau chiar calculatorul.
Pentru a fi siguri că aveți tot ce vă trebuie, optați pentru un TV cu minim 3 porturi HDMI. Cele mai des întâlnite sunt cele de tip HDMI 2.1 deoarece sunt și cele mai folosite. Nu strică să aveți și alte tipuri precum 1.4, 2.0 sau 2.1 dar primul este cel mai important.
LED vs QLED vs OLED
Aici intrăm puțin pe un teren minat și nu voi da multe detalii deoarece este o zonă puțin mai subiectivă, dar din proprie experiență pot spune că televizoarele de tip LED au o luminozitate și un contrast bun, cele QLED sunt perfecte pentru cadre luminoase iar cele OLED (cele mai performante din punctul meu de vedere) oferă niște contraste nemaiîntâlnite și un negru foarte profund.
Sonorizare
Marea majoritate a celor mai bune televizoare 4K au o sonorizare cel puțin decentă, dar unele excelează. Și v-am spus exact care televizoare se aud cel mai bine. Doar că, indiferent de calitatea sunetului unui televizor, puteți foarte simplu să-l conectați la un soundbar și rezolvați problema. Dar dacă bugetul nu vă permite atunci încercați să vă orientați către un televizor 4K care are deja o sonorizare bună.
Întrebări frecvente
Televizoarele cu rezoluție 4K dispun de niște pixeli cu o densitate mult mai mare și oferă niște imagini mult mai detaliate și mai vii. Acest aspect se observă mult mai ușor pe televizoarele cu o diagonală mare.
Răspunsul la această întrebare este, în proporție foarte mare, alcătuit din factori ce țin de preferințe personale și de buget. Dar obiectiv vorbind, unul dintre cele mai bune televizoare 4K de pe piață la ora actuală este LG C1.
Specialiștii estimează durata unui televizor 4K la 60,000 de ore. Asta în contextul în care televizorul merge încontinuu și cu luminozitatea cea mai mare. Cele 60,000 de ore se convertesc în 2500 de zile de funcționare constantă.
O primă obsevație: Cred ca TCL 43P735 la 43 inch este mai ieftin decât LG ul de 43
Personal am și LG de 50 și TCL de 50. Se cam bat pe același loc, dar e enervant ca LG în 2022 cu 2 HDMI, nu prea e OK
Salut! L-am ales pe cel de la Samsung în detrimentul celui TCL strict pentru că nu mi-a plăcut cum se comportă pe partea de gaming. Ce-i drept, l-am testat o singură dată, dar nu mi-a lăsat o impresie foarte plăcută. Plus că dacă citești forumuri din afară, vei vedea că marea majoritate preferă Samsung din varii motive.
Nu suporți comentarii și contra ?
Ba da! Îmi asum orice comentariu în afară de cele spam. Tocmai de aceea necesită aprobare.