Termostatul este un dispozitiv electronic utilizat pentru a controla temperatura din sistemele de încălzire și răcire. Acesta poate fi instalat în locuințe, birouri sau orice alt spațiu pentru a regla temperatura și a o menține la nivelul dorit. Iar modul de funcționare este prin măsurarea temperaturii aerului înconjurător și compararea acesteia cu temperatura setată de tine.
Pe baza acelei comparații, termostatul trimite semnale către sistemul de încălzire sau de răcire pentru a porni sau a se opri, după caz. Astfel, energia este mult mai bine conservată și evităm utilizarea excesivă a sistemului de încălzire sau de răcire și reduce semnificativ plata facturilor de gaze și energie electrică. Există multe tipuri de termostate, de la manuale, smart sau wireless, dar în articulul de azi ne vom concentra pe cele din urmă. Astfel, mai jos aveți o listă cu cele mai bune termostate wireless pentru orice locuință.

LOGICTHERM C3

Logictherm R7-RF

Computherm Q7 RF

Termostat universal Smart Tellur WiFi

AERO TP618RFW

EvoSmart WT-20
Table of Contents
Cum alegem cel mai bun termostat ?
Cel mai bun termostat trebuie ales în funcție de preferințele tale personale. Acest articol se focusează pe thermostate wireless, dar mai există alte câteva tipuri pe care ai putea să le iei în considerare, precum:
- Termostat manual – acestea sunt cele mai simple și mai comune thermostat-uri pe care le puteți găsi pe piață. Sunt dotate cu butoane intuitive pentru a schimba temperatura ambientală și sunt foarte ușor de folosit. Vezi aici cele mai bune termostate manuale
- Termostat programabil – vă oferă posibilitatea de a seta un program de încălzire sau răcire a locuinței și pornesc automat după programul stabilit. Uite aici câteva termostate programabile bune.
- Termostat Smart – acestea se conectează la internet și pot fi controlate de la distanță, prin ajutorul unui telefon mobil sau a altui dispozitiv electronic. De asemenea, mai au și capacitatea de a-ți memora preferințele în materie de temperatură.
- Termostat Wi-Fi – similare cu modelele de tip smart, cele cu wifi utilizează o sursă de internet pentru a fi conectate
- Cu touchscreen – cu ajutorul unui display cu funcții tactile, acestea facilitează un acces mai rapid și mai ușor
Cu ce ne ajută un termostat Wireless?
Un thermostat wireless funcționează fără fir, de obicei cu ajutorul tehnologiei wifi, pentru a se conecta la internet. Acest lucru îi permite să fie controlat de la distanță doar prin simpla utilizare a unui smartphone, sau de ce nu, a unei tablete sau al unui computer, eliminând astfel nevoia de a controla termostatul fizic.
Pe lângă controlul de la distanță, acesta mai poate fi programat să pornească și să oprească sistemul de încălzire sau de răcire în funcție de programul stabilit, ceea ce poate contribui semnificativ la reducerea facturilor de energie prin evitarea utilizării excesive a sistemului. De asemenea, temperatura poate fi reglată de la distanță, ceea ce este convenabil când sunteți plecat la muncă și vreți să găsiți casa caldă sau rece în funcție de anotimp.
O mare parte din termostatele wireless au, de asemenea, caracteristici avansate precum algoritmi de învățare care se pot adapta la setările dumneavoastră de temperatură preferate, precum și capacitatea de a monitoriza și urmări consumul de energie. Unele au chiar și senzori de mișcare încorporați, care pot detecta când cineva se află în cameră și pot ajusta temperatura în consecință, sporind și mai mult eficiența energetică.
În general, un termostat wireless oferă o modalitate convenabilă și eficientă din punct de vedere energetic de a vă controla sistemul de încălzire și răcire. Având posibilitatea de a monitoriza și regla temperatura de la distanță, acesta oferă un control mai mare asupra sistemului și vă poate ajuta să scutiți niște bani la final de lună.
Care sunt caracteristicile celui mai bun termostat ?
Există o multitudine de caracteristici pe care un termostat bun ar trebui să le dețină, iar mai jos vi le voi prezenta pe cele mai importante.
Compatibilitate
Compatibilitate înseamnă că termostatul ar trebui să poată fi conectat la sursa ta de încălzire sau de răcire. De regulă, pentru un preț modic, găsești un dispozitiv care e bun la toate. Astfel nu mai trebuie să stai să îți bați capul prea mult cu forum-uri, comentarii și așa mai departe. Deci, optarea pentru un termostat universal ar reprezenta cea mai bună alegere.
Interfața
De regulă, marea majoritate a display-urilor sunt foarte intuitive și ușor de utilizat, dar prea mulți indici afișați pe acel mic display v-ar putea induce în eroare. În orice caz, nu ar trebui să vă feriți nici de acestea deoarece sunt dotate cu un manual de instrucțiuni foarte clar care vă vor spune cu exactitate ce înseamnă fiecare lucru prezentat pe display. Dar ca regulă generală, cu cât mai puține afișaje, cu atât mai simplă e toată treaba.
Control de la distanță
Este foarte enervant să pleci dimineața de acasă și să fie vremea ok, iar mai pe seară să se lase frigul și să găsești casa rece. Sau invers, în zilele semi-răcoroase de vară când se lasă acea zăpușeală de după-amiază și tot ce vrei să faci e să mănânci o felie de pepene într-o casă răcoroasă. Controlul de la distanță vă pot ajuta în ambele cazuri. Prin câteva comenzi date prin intermediul unei aplicații din telefon, vă puteți ajusta temperatura locuinței exact cum doriți.
Eficiență energetică
Unele tipuri de termostat au programe prestabilite pentru a nu vă da bătăi de cap prea mari. Și unul din aceste moduri este cel economic. De exemplu, atunci când se află în modul economic, termostatul poate opri sistemul de încălzire sau de răcire atunci când camera atinge o anumită temperatură prestabilită sau poate regla temperatura la un nivel mai mic sau mai mare atunci când camera este goală. Acest lucru ajută la evitarea risipei de energie prin funcționarea inutilă a sistemului.
Acest mod poate fi programat în termostat sau activat manual și poate fi personalizat pentru a se potrivi nevoilor și preferințelor specifice fiecare locuințe.
Senzori de temperatură
Un senzor de temperatură exact se va asigura că măsoară temperatura cu precizie și transmite aceste informații către sistemul de control al termostatului. Acesta ajută și la determinarea deciziei de a porni sau de a se opri pentru a regla temperatura din cameră, menținând astfel un mediu constant și confortabil în cameră.
Metoda de fixare
Modele de termostat pentru centrală ieftine au de obicei o singură metodă de a fi fixate, și anume le puteți așeza pe o suprafață plană în orice cameră din locuința dvs. Pe când, cele care fac parte dintr-o gamă de preț superioară pot fi fixate chiar și pe perete. Nu aș spune că e o chestie esențială să ai ambele opțiuni, dar în cazul celei de-a doua puteți evita anumite căzături, lovituri sau să vărsați anumite lichide peste el.
Unde trebuie amplasat termostatul wireless ?
În primul rând, ar trebui să fie cât mai departe de surse de căldură/răcire precum împrejurimile unui geam, pe lângă calorifer electric, aparatul de aer condiționat, aerotermei sau pe lângă ușile care dau direct spre ieșire. Astfel, vă veți asigura că temperatura măsurată de termostat nu va fi alterată de factori perturbatori.
Un alt lucru pe care ar trebui să-l luați în considerare este faptul că termostatul trebuie amplasat undeva la o înălțime potrivită. În niciun caz direct pe podea, deoarece va fi mai rece, dar nici prea sus. Undeva la nivelul unui birou eu zic că este mai mult decât perfect.
Cât scutești la facturi cu un termostat pentru centrală ?
Există multe discuții recurente pe diverse forumuri românești în ceea ce privește câștigul în urmă utilizării unui termostat de centrală pe gaz și părerile sunt destul de împărțite. Unii au observat diferențe la facturi de 40-50%, dar ăsta este un caz destul de fericit. Și sunt mulți alți factori care nu trebuie trecuți cu vederea, precum izolația, cât de frig este afară, ce tip de geamuri folosiți și cât de friguroși sunteți. În urma unor analize îndelungate, media câștigurilor lunare este de cca 25-30% la facturi. Dar cât înseamnă asta în practică?
Să luăm un exemplu concret. Apartament mare, neizolat cum trebuie și cu o familie destul de friguroasă care locuiește acolo. Media facturilor lunare la gaze (fără termostat) este de cca 600 de lei. În urma achiziționării unui termostat pentru centrala termică, aceștia au observat că au de plătit cu 180-200 de lei mai puțin. Deci de la 600, aceștia au trecut la 400 de lei, Eu zic că e o investiție destul de bună, nu? Bineînțeles că numerele se schimbă de la caz la caz. Dacă, spre exemplu ai de plată 300 de lei, ai putea să te aștepți la o factură viitoare de 200-215 lei. Ceea ce tot este foarte bine.
Termostat wireless pentru centrală: Merită?
Nu pot să răspund pentru fiecare caz particular, dar părerea mea este că merită. Știu cazuri în care, familii care locuiesc la casă au scutit câteva sute de lei bune în urma achiziționării unui termostat wireless. Și nu vă gândiți că au avut vreun disconfort termic în urma acestei schimbări. Pur și simplu, căldura este distribuită într-un mod mult mai inteligent și mai econom.