În zilele noastre, căștile au devenit o necesitate iar din această cauză au evoluat enorm de mult în ultimii ani. Însă există anumite reticențe din partea consumatorilor în ceea ce privește optarea pentru un model de căști wireless deoarece încă se mai crede că nu pot face față nevoilor zilnice. Însă adevărul este că atât autonomia bateriei cât și puterea de transmisie wireless au fost dezvoltate în așa fel încât cele mai bune căști fără fir au devenit un veritabil concurent al căștilor clasice.
Pe scurt, sunt mult mai comode, scăpăm de stresul cablurilor încâlcite, nu ne mai stricăm jack-ul de la telefon, nu ne constrâng din punct de vedere al distanței față de device-ul utilizat și nu sunt nici scumpe. Ce să-ți dorești mai mult? Pentru articolul de azi am testat și am comparat peste 20 de modele pentru a ajunge la 10 dintre cele mai bune căști wireless de pe piață. În această listă vor exista atât căști de tip in-ear cât și căști mari, care se pun peste urechi.
Te-ar putea interesa și topul nostru al celor mai bune căști cu noise cancelling

GO4FIT GF9-47

Zennic Sound One

Zennic Sound Pro

Edifier W800BT Plus

Zennic Go Max

Gemevo Fit

Anker Soundcore Life Tune

ANC Tribit QuietPlus

Huawei FreeBuds Pro

JBL UA Sport
Table of Contents
Care sunt cele mai bune casti wireless?
După cum ați observat din lista de mai sus, există o multitudine de casti wireless din care puteți alege și fiecare model se pliază pe o anumită necesitate sau categorie de preț. În cele ce urmează vom lua fiecare pereche individual și le vom face o scurtă prezentare. În acest fel veți știi cu siguranță care pereche de căști bluetooth vi se potrivește cele mai bine.
Cele mai ieftine căști wireless – GO4FIT GF9-47

Dacă îți dorești o pereche de căști wireless ieftine care nu se vor strica după câteva luni de utilizare atunci am găsit modelul perfect pentru tine. Este vorba de GO4FIT GF9-47 care, după cum spune și numele, sunt perfecte pentru a asculta muzică sau podcasturi în timp ce desfășurați activități sportive. Iar asta din datorită faptului că sunt foarte comode și nu alunecă din urechi.
Ca specificații tehnice avem o autonomie totală foarte mare, de 20 de ore. Acest aspect vă scutește de încărcările zilnice care încă reprezintă un impediment al căștilor fără fir vechi. Dar tehnologia a avansat suficient de mult încât avem parte de căști cu o baterie de 10-20 sau chiar mai multe ore. Are parte de tehnologia bluetooth 5.0 și poate fi conectat la orice dispozitiv, de la telefoane Samsung până la Oppo și orice laptop/PC.
Căști fără fir – Zennic Sound One

Mai departe avem tot o pereche de căști fără fir ieftine doar că de data aceasta sunt de la Zennic. Deși este un brand mai puțin cunoscut, este o companie tech care începe să ia amploare încet-încet iar acest lucru se vede foarte bine dacă ne uităm pe statisticile celor mai bine vândute căști wireless de anul trecut.
Acest model incorporează o tehnologie bluetooth 5.1 alături de un control tactil și posibilitate de utilizare individuală a oricărei căști. Am tot văzut această funcție de utilizare individuală la foarte multe modele de căști bune wireless iar motivul pentru care creatorii au integrat-o este pentru a vă oferi posibilitatea de a vorbi la telefon în timp ce faceți alte activități. Deși nu recomand absolut deloc vorbitul la telefon în timpul condusului, prefer oricând căștile wifi cu microfon în detrimentul utilizării telefonului propriu zis.
Deși nu sunt nici de departe cele mai bune căști wireless din această listă, au parte de 3 tipuri de redare. Și anume
- Mod ANC – Dacă vă încânta ideea de anulare a zgomotului de fundal și vreți să vă concentrați mai mult pe ce ascultați atunci acest mod vă va ajuta să faceți asta. Tehnologia ANC distinge cu precizie zgomotele exterioare și le estompează într-o oarecare măsură, creând astfel pentru dumneavoastră o experiență mult mai plăcută.
- Mod ENC – Acest mod este presetat și se activează în timpul apelurilor telefonice. Iar ce face mai exact acest mod este exact ce ați citit mai sus doar că se activează singur în momentul în care preluați un apel telefonic.
- Mod transparency – Dacă ești ca mine și îți place să eviți contactul cu oamenii, o simplă metodă este să porți căști. În acest fel îți vei asigura o oarecare distanțare de ceilalți. Mai mult s-ar putea să-ți dorești să auzi tot ce se întâmplă în jur (mai ales dacă conduci/ești pe bicicletă șamd). Modul transparency face exact opusul a modurilor anterioare. Acesta amplifică zgomotele de fundal pentru a vă face mai conștienți de pericolele din jur.
Căști wireless cu rezistență la apă – Zennic Sound Pro

Continuăm lista cu încă o pereche de căști de la Zennic, dar de data aceasta cu un sunet mai puternic, o încărcare mai rapidă și o greutate ceva mai redusă. O altă caracteristică pe care au îmbunătățit-o cu acest model este reprezentată de microfon. Acum vă veți auzi mult mai clar chiar și în momentul în care există zgomote în jur.
Îmi place foarte mult la aceste căști wireless faptul că avem posibilitatea de a le controla tactil, printr-o simplă apăsare a degetului. Veți găsi toate detaliile în manualul de utilizare dar voi trece succint prin ele și aici.
- Pentru play sau pauză este necesar să atingeți ușor una dintre căști
- Cu 2 atingeri ale oricărei căști puteți răspunde sau închide un apel
- 2 atingeri ale căștii stângi va reda melodia anterioară iar casca dreaptă o va reda pe următoarea
- 3 atingeri ale căștii stângi micșorează volumul căștilor iar cea dreaptă îl crește
- Pentru a respinge un apel trebuie să atingeți orice cască pentru 3 secunde
- Dacă doriți să le opriți sau să le porniți, atingeți pentru 5 secunde oricare cască
Cele mai ieftine căști wireless Over the Ear

Cei de la Edifier și-au propus să surprindă piața cu cele mai ieftine căști over the ear pe care ni le-am putea dori. Acestea vin cu o baterie de 55 de ore și o calitate a sunetului excepțională. Ce îmi place foarte mult la acest model este faptul că sunt hybrid. Asta însemnând că vin și cu un cablu audio de 3,5mm care poate fi conectat la orice dispozitiv cu un jack potrivit. Sunt perfecte dacă petreceți timp pe laptop/PC dar totuși vreți și ceva dinamic pentru a asculta muzică la sală, în oraș și așa mai departe. Conexiunea Bluetooth vă permite să le conectați chiar și la televizor.
Pe lângă faptul că sunt printre cele mai versatile căști wireless pe care le-am folosit vreodată, sunt și foarte comode. Uneori sunt nevoit datorită job-ului să stau și câte 5-6 ore cu căștile pe urechi (fără pauză) iar unele căști tind să mă incomodeze și să-mi creeze dureri ulterioare ale urechilor pe care le resimt chiar și a doua zi. Și tocmai de aceea am optat pentru acest model. Sunt ușoare, moi și ușor de reglat.
Cele mai bune căști wireless pentru sport – Zennic GoMax

La cât de mult vorbesc despre căștile de la Zenic, ai zice că merit o sponsorizare… din păcate nu e așa. Dar fac niște căști atât de bune încât merită să le oferim tot creditul. Aici avem un model de căști wireless concepute pentru sportivi prin construcția lor cu cârlige ergonomice. Acestea permit o fixare mult mai bună pe urechi și veți avea o stabilitate mult mai bună.
Pe lângă ergonomie, mai sunt și rezistente la apă, fapt care vă oferă siguranța unei durabilități mult mai bune cât și siguranța că sunetul nu se va distorsiona din cauza transpirației. Autonomia este de 60 de ore, ceea ce, pentru unul ca mine înseamnă că le voi încărca o singură dată pe lună, deci încă o grijă în minus. Calitatea audio este foarte bună iar dopurile căștilor vin în 3 mărimi diferite pentru a vă asigura că se potrivesc perfect cu urechile dumneavoastră. Una peste alta sunt unele dintre cele mai bune căști wireless pentru activități sportive.
Căști fără fir – Gemovo fit

Gemovo se află pe piață de ani buni și reușește să ofere o calitate excepțională la un preț mai mult decât accesibil. Cum este și cazul acestui model care are o calitate audio de excepție și un bass foarte bun. Sunt compatibile cu orice dispozitiv care are funcție de bluetooth iar autonomia bateriei este de 48 de ore. În pachet veți primi și o carcasă pentru încărcare alături de 2 carcase mai mici pentru a fi mai ușor de transportat.
După ce le conectați pentru prima dată la un device, a doua oară se vor conecta imediat, scutindu-vă de timpul în care trebuia să stați să căutați exact numărul. Au fost concepute cu un microfon de înaltă calitate, sunt rezistente la apă și pot fi utilizate chiar și pe post de handsfree. Sunt printre cele mai bune căști fără fir de tip In Ear de pe piață, iar asta datorită prețului mic precum și a zecilor de review-uri pozitive.
Căști wireless Anker Soundcore

Pentru această listă am ales atât căști case se bagă în urechi (de tip In Ear) cât și căști care se pun peste urechi (de tip Over the Ear) pentru că nu există un model mai bun decât celălalt. Este strict o chestie care ține de preferințele fiecăruia.
Aceste căști wireless ieftine de la Anker au obținut un certificat Hi-Resolution care atestă faptul că veți primi o pereche de căști fără fir cu o calitate audio de excepție. De asemenea, au fost înzestrate cu una dintre cele mai moderne tehnologii de anulare a zgomotului de fundal pentru a le putea folosi atât în avion cât și în restul mijloacelor de transport în comun fără a fi deranjați de zgomotul produs de ceilalți. Îmi place de asemenea faptul că au o autonomie a bateriei de 40 de ore, cu posibilitate de extindere până la 60, fapt pentru care pot fi catalogate drept cele mai bune căști bluetooth de pe piață.
Căști wireless cu microfon incorporat

Dacă îți plac căștile mari, cu o autonomie foarte bună atunci cred că acest model ți se potrivește. Cu aproximativ 36 de ore de redare audio și un confort nemaiîntâlnit, Tribit a conceput aceste căști special pentru drumuri lungi sau pentru munca de acasă. Un criteriu important după care mi-am ghidat selecția topului cu cele mai bune căști wireless a fost raza de acțiune a acestora. Am ales doar modele care puteau fi folosite într-un perimetru de 10 metri sau mai mult de la sursa audio la care sunteți conectat.
Cureaua căștilor nu este deloc rigidă și se poate regla foarte ușor fără a avea totuși probleme de alunecare odată cu trecerea timpului. În cutia căștilor veți primi și un cablu de conectarea pentru cazul în care nu vreți să consumați bateria căștilor sau rămâneți fără și aveți nevoie urgentă de utilizarea lor.
Cele mai bune căști Wireless Huawei – FreeBuds Pro

Mai departe avem cele mai bune căști wireless Huawei, și anume FreeBuds Pro care au apărut pe piață în luna septembrie a anului 2020 și au reușit să-și susțină poziția pentru o perioadă foarte lungă de timp. Spre deosebire de modelele anterioare, acestea au primit ca upgrade niște capete din silicon care izolează într-o proporție uriașă canalele auditive de zgomotele externe. Acest lucru permite ca anularea zgomotelor de fundal să funcționeze mult mai eficient.
Bateria ține în jur de 7 ore de ascultare fără oprire (mai scade puțin dacă folosiți funcția ANC) iar perioada de încărcare este de 40 de minute în cutie. Pe lângă cutie primiți și 3 capete moi confecționate din silicon de diferite mărimi pentru a alege exact ce vi se potrivește. Căștile pot fi controlate foarte ușor, prin intermediul atingerii ușoare iar detaliile concrete le găsiți în manualul de utilizare care vine la pachet. Având în vedere că sunt cele mai bune căști Wireless Huawei au și un microfon de ultimă generație incorporat care le permite interlocutorilor dumneavoastră să vă audă cu o claritate foarte ridicată.
Cele mai bune căști Wireless – JBL UA Sport

Am ajuns în cele din urmă și la ultimul model din clasamentul nostru al celor mai bune căști fără fir din 2023 și bineînțeles că este vorba de o pereche de căști Bluetooth JBL. Am ales UA Sport din mai multe considerente. Primul este, bineînțeles, calitatea sunetului. Se aude extrem de bine pe orice tip de piesă ați vrea să ascultați. Am testat diferite genuri muzicale de la rock, la jazz la blues și am ascultat podcast-uri pentru a putea da un verdict cât mai amplu. Îmi plac foarte mult bașii pe care îi oferă precum și distingerea clară între sunetele înalte de cele joase.
Claritatea sunetului este și ea în concordanță cu performanța brandului. Un alt criteriu pentru care am ales acest model drept cele mai bune căști wireless este autonomia bateriei de 16 ore. Avem suficient timp de ascultare pentru a trece de 2 zile de folosire îndelungată până să fim nevoiți să le punem la încărcat. Și, serios vorbind, câți dintre noi folosim căștile pentru 8 ore pe zi?
Al treilea motiv pentru care am ales să pun aceste căști JBL pe primul loc este legat de design-ul cât și de durabilitatea acestora. Sunt perfecte pentru a fi luate la un antrenament intens și au o rezistență destul de ridicată la lovituri și căzături deși nu recomand să vă bazați pe acest aspect.
Cum alegem cele mai bune căști wireless – Caracteristici
Pe final aș vrea să discutăm puțin despre tot procesul din spatele alegerii celor mai bune căști fără fir. Cum să le alegem în funcție de nevoile noastre și ce caracteristici sunt importante?
Tipul căștilor
După cum am precizat și la începutul articolului, există 2 tipuri de căști wireless – In Ear (care se pun direct în canalele urechilor) și Over the Ear (căștile mari care se pun peste urechi). Haideți să le luăm pe rând și să le prezentăm minusurile și plusurile
Căști In Ear
Acestea sunt cele mai puțin voluminoase căști pe care le găsim pe piață și se găsesc absolut peste tot. Toate companiile mari precum Apple, Samsung, Oppo, LG și multe altele produc acest tip de căști pentru că sunt la mare căutare.
Ca avantaje avem bineînțeles portabilitatea. Trebuie doar să le băgăm în buzunar și suntem gata de drum. De obicei sunt mai comode decât căștile mari și au și o autonomie mai decentă. De asemenea, cutia pentru reîncărcare nu ocupă mult spațiu și este ușor de folosit
Iar ca dezavantaje avem bineînțeles renumita situație în care ne cad din buzunar pe stradă și duse au fost. De asemenea, se pot pierde chiar și prin casă.
Căști Over The Ear
Sunt mari, butucănoase și iarna ne țin urechile calde. Ce să-ți dorești mai mult? Am observat că tendința generală a oamenilor este către acest tip de căști în detrimentul celorlalte, dar bineînțeles că aici contează mult preferințele de design, cum se simt pe urechi și așa mai departe. Ca sunet sunt relativ similare.
Avantajele sunt că nu le pierdem prea ușor, ne țin de cald în zilele friguroase și uneori reușesc să blocheze mai bine sunetele exterioare.
Singurele dezavantaje la care mă pot gândi sunt că unele căști wireless over the ear pot deveni inconfortabile după mai multe ore de utilizare. În afară de astea, sunt mult mai perceptibile la a se rupe decât căștile mici unde această posibilitate este mai mică.
Bugetul
Bugetul reprezintă un factor foarte important în momentul în care trebuie să alegem cele mai bune căști wireless. Este foarte cunoscut faptul că, odată cu creșterea prețului și calitatea căștilor va fi mai ridicată. Dar nu toată lumea își permite ultimul model de căști de la Apple. Și nici nu trebuie. Putem găsi căști de 10 ori mai ieftine cu o calitate puțin mai slabă și ne descurcăm la fel de bine. Dacă sunteți un ascultător de rând, fără plăceri precum audiofilia atunci o pereche de căști wireless ieftine cum sunt cele de la Zennic sunt mai mult decât suficiente.
Funcție de noise cancelling
Trebuie să recunosc, odată ce am apucat să ascult muzică la niște căști cu funcție de ANC nu m-am mai întors înapoi. Atunci când ascult muzică vreau să fiu detașat de tot ce înseamnă sunete exterioare și zgomotul produs de mașini, oameni și așa mai departe. Din fericire există foarte multe modele de căști fără fir cu efect de noise cancelling din care puteți alege iar marea majoritate sunt similare ca putere, deci nu vă faceți prea multe griji în legătură cu alegerea celor mai bune.
Calitatea audio
Aș fi pus calitatea audio pe primul loc dar știu cât de încăpățânați sunt oamenii când vine vorba de forma căștilor.
În ceea ce privește calitatea sunetului, evaluarea se face în funcție de răspunsul la frecvențe joase, medii și înalte precum și a consistenței acesteia. Sunt multe caracteristici greu de cuantificat în momentul în care cumpărăm o pereche de căști bluetooth online dar tocmai de aceea există recenzii ale produsului. Deci, prin urmare, încercați să citiți cât mai multe review-uri ale cumpărătorilor pentru a vă putea forma o imagine mai clară a felului în care sună.
Bateria
Bateria este un alt factor important de luat în considerare. Un factor care ține foarte mult de stilul tău personal de viață. Dacă stai cu căștile în urechi toată ziua și le uiți pornite atunci ar trebuie să optezi pentru o pereche care are o autonomie de cel puțin 20 de ore. Astfel nu va trebui să stai să le încarci zilnic. Dar dacă ești doar un ascultător ocazional ar trebui să te orientezi către alți factori importanți pentru tine și nevoile tale.
Conectivitate la mai multe device-uri
Nu este musai, dar este o funcție binevenită din punctul meu de vedere. Să vă dau un scenariu simplu. Dacă lucrați pe laptop și ascultați muzică iar în acel moment vă sună telefonul nu veți auzi niciodată dar dacă sunteți conectat atât la laptop cât și la telefon atunci veți auzi direct în cască soneria și puteți răspunde prin simpla apăsare a uneia din căști. Nu este neapărat în rândul priorităților mele dar îmi place să știu că am opțiunea asta.