Din momentul în care am avut prima mea tastatură wireless, nu m-am mai întors la cele convenționale. M-am îndrăgostit instant de acea libertate de spațiu și de loc, iar norocul meu a fost că am primit una dintre cele mai bune tastaturi Wireless de la Logitech apărute în acea perioadă, iar asta cu siguranță mi-a amplificat sentimentul. Din păcate există multe preconcepții în legătură cu tastaturile wireless în sfera tech, iar o parte din ele sunt fondate, dar cele mai multe NU.
Mulți neștiutori vorbesc adesea despre posibile probleme de conectare sau deconectare în timpul utilizării. Din fericire nu mai suntem în 2015 iar aceste probleme au dispărut cu mult timp în urmă. Pentru a vă recâștiga încrederea și dragostea pentru aceste dispozitive, am ales să vă arăt 7 dintre cele mai bune tastaturi wireless, atât pentru cei care vor un model ieftin cât și pentru cei care își doresc o tastatură performantă, de ultimul răgnet.

Tacoma Esperanza: Tastatură + Mouse

Logitech MK270: Tastatură + Mouse

Microsoft All in One

Logitech K400 Plus Dark

Logitech MX Keys

Tastatură ZENKABEAT

Logitech MX Keys Plus Advanced
Table of Contents
Cea mai buna tastatura Wireless: Top 7 modele
În cazul în care vă interesează una dintre tastaturile de mai sus și vreți câteva detalii suplimentare, precum și un mini review al fiecărui model, atunci le veți găsi mai jos. Atât eu cât și cei 2 parteneri care fac parte din echipa mea am testat fiecare tastatură wireless în parte pentru a nu vă oferi doar niște descrieri pe care le găsiți și pe site-ul producătorului. Pentru a alege cea mai bună tastatură wireless trebuie mai întâi să o testezi. Dar dacă nu ai această posibilitate, atunci ascultă pe cineva care a testat-o deja.
Cea mai ieftina tastatura wireless: Tacoma Esperanza

Tacoma Esperanza nu sună drept cel mai veridic și mai profesionist nume când vine vorba de dispozitive tehnologice, dar nu suntem aici să judecăm cum au ales producătorii numele. Când am citit pentru prima dată numele și am văzut că e 50 lei (preț în care primești și un mouse cadou) mi-am zis că sigur e ceva chinezărie care se strică într-o săptămână. Spoiler: Nu e deloc așa!!! Această tastatură a îndurat niște teste destul de hardcore (trântită pe birou, apăsată cu agresivitate etc) pentru că e o tastatură wireless ieftina și am zis să vedem până în ce punct rezistă. Și am rămas uimit de cât de durabile sunt materialele din care este confecționată.
Pe lângă durabilitate, tastatura se simte destul de bine la atingere, iar tastele, deși puțin gălăgioase (nu este o tastatură pentru pretențioși) nu sunt dure și se apasă destul de ușor. Mouse-ul este și el bunicel, deși nu l-am supus agresiunilor prin care au trecut tastatura. Conectivitatea a fost bună în cazul ambelor componente, deși mouse-ul s-a conectat mai greuț pentru prima dată, dar conexiunea a rămas stabilă pe tot parcursul utilizării. Overall îi ofer un 7/10 pentru rezistență și pentru cum le-am simțit. Nu sunt profesionale dar îți faci treaba cu ele.
Pro
Contra
Cea mai ieftina tastatura Logitech: MK270

Tastaturile Logitech sunt renumite pentru 2 lucruri: În primul rând pentru faptul că sunt foarte bune, iar în cel de-al doilea rând, că sunt scumpe. Dar nu este cazul și aici. Cu mai puțin de 200 de lei primiți atât o tastatură Logitech de înaltă calitate cât și un mouse wireless foarte ergonomic. Pe site-ul producătorilor scrie că are semnal pe o rază de 10 metri distanță față de dispozitivul cu care le folosiți. În realitate nu am reușit să mențin o conexiune stabilă pe această distanță, dar să fim serioși, cine stă la 10 metri distanță de PC sau televizor? Mai toată lumea stă la o distanță de maxim 3-4 metri, rază în care se descurcă mai mult decât bine.
Având în vedere că este o tastatură de buget, nu vă așteptați la iluminare sau la alte beneficii care vin la pachet cu o tastatură wireless profesională, dar măcar au păstrat tastele multimedia. Multă lume subestimează confortul de a avea taste pentru a controla volumul, de a intra pe google instant, precum și alte comenzi utile. Mie personal mi se par obligatorii pentru o tastatură decentă și nu m-aș lipsi de existența lor. În rest este o tastatură calitativă, cu taste care opun o ușoară rezistență, dar nu suficient de mare pentru a deveni inconfortabil iar mouse-ul se simte destul de solid și confortabil la utilizare.
Pro
Contra
Cea mai buna tastatura Wireless Microsoft

În ceea ce privește tastaturile Wireless cu membrană Microsoft pot spune că sunt puțin subiectiv deoarece am avut una acum ceva timp pe care am folosit-o cca jumătate de an până am decis să o schimb cu una de la Logitech. Nu am schimbat-o din motive tehnice, ci am vrut ceva mai performant și îmi doream să revin la un model mai clasic, cu cifre în partea din dreapta în loc de touchpad. Nu mă înțelegeți greșit, este foarte util să ai un touchpad direct pe tastatură pentru a economisi loc și fi o idee mai eficient, doar că eu personal sunt adeptul mouse-urilor și mă descurc mult mai bine cu un mouse.
Tastatura este finuță, cu niște taste ca de laptop ușor ieșite în exterior, fără să fie butucănoase, cu multă rezistență la atingere. Deci, dacă vă plac tastaturile de laptop, o să vă îndrăgostiți de aceasta. Îmi place că are taste media care pot fi personalizate foarte ușor după ce folosiți cel mai des iar un alt criteriu care m-a făcut să optez pentru ea a fost faptul că are o rezistență ridicată la lichide. Țineți cont și de faptul că nu este o tastatură wireless prea mare, deci dacă vreți ceva foarte spațios, atunci poate ar trebui să optați pentru altceva.
Pro
Contra
Tastatura wireless cu touchpad: Logitech K400

Dacă sunteți adeptul tastaturilor cu touchpad, atunci Logitech K400 este una dintre cele mai bune tastaturi cu touchpad și vine și la un preț decent. Poate fi utilizată atât cu un PC cât și la televizor sau alt device care se află într-o rază de maxim 10 metri (de regulă, aceasta este distanța standard de operare deși e puțin trasă de păr). Deși seamănă puțin cu tastatura precedentă, aceasta are un design mai atrăgător, touchpad-ul are 2 click-uri o idee mai plăcute la atingere iar tastele nu fac prea mult zgomot. Aș spune că sunt chiar foarte silențioase.
Când vine vorba de autonomie, nu știu să vă spun exact cât ține, dar din toate review-urile pe care le-am citit, duce mai mult de un an. Probabil undeva la 15 luni. Nu avem parte de taste cu retroiluminare, drept urmare și bateriile durează mai mult. Singurele taste care mi se par puse puțin aiurea sunt săgețile sus-jos care, după cum se vede și în imagine sunt destul de mici. Persoanele cu degetele groase vor resimți acest dezavantaj pe termen lung. Deși nu este prezentat în imagini, vine și cu un mouse, tot wireless care mie mi-a plăcut extrem de mult.
Pro
Contra
Tastatură Wireless Logitech MX Keys

Mai departe avem o tastatură wireless de la Logitech cu membrană care se poate achiziționa în 2 culori. Negru (cea de față) și gri, care este o splendoare de tastatură pe care vă recomand din tot sufletul să o vedeți deoarece mie mi s-a părut incredibil de modernă. Tastatura, ca structură este destul de clasică, dispune de taste numerice în partea din dreapta, are săgețele de dimensiuni normale și nu-i lipsește nicio tastă. Că tot veni vorba de dimensiuni, avem o tastatură wireless de 43 de centimetri lungime pe 13 cm lățime și o grosime de doar 2 cm. Deși parte foarte subțire și fragilă la o primă analiză, veți constata că se simte foarte puternică și stabilă odată ce puneți mâna mâna pe ea.
Tastele sunt ușor diferite de cele clasice cu care ne-am obișnuit. În sensul că au o formă concavă care se pliază perfect pe buricele degetelor, transformând toată experiența de tastare în una mult mai plăcută. Spre deosebire de modelele precedente, aici avem taste cu retroiluminare care se aprind odată ce vă poziționați mâinile deasupra tastaturii. Bineînțeles, acest lucru va face ca durata bateriei să scadă semnificativ. În mod normal, autonomia tastaturii este de 5 luni, dar cu iluminarea pornită constant, se va duce instant la doar 10 zile. De la 150 de zile la 10… dar merită. Mai ales pe timp de noapte.
Pro
Contra
Tastatură Wireless pentru gaming

Aici avem o tastatură mecanică ce este foarte populară în rândul gamerilor profesioniști. Are multe puncte forte, dar principalul este faptul că o poți conecta atât prin Bluetooth cât și prin fir. Da, tastatura vine și cu un cablu separat care poate fi conectat la pc sau la alte device-uri precum play station etc. În al doilea rând este o tastatură mecanică pe care o găsiți atât pe negru cât și pe alb. Dar, dacă vreți să vă bucurați de iluminarea RGB pe care o are, cred că negru este cea mai bună variantă. Culorile pot fi schimbate după cum doriți deoarece are un soft customizabil care vă permite să o modificați cum vreți. Puteți și fără soft prin apăsarea tastei Fn+.
Cred că este una dintre cele mai bune tastaturi wireless și din cauză că aveți posibilitatea de a o modifica exact așa cum doriți. Are switch-uri foarte bune care se pot detașa (vine la pachet cu 4 switch-uri). În ceea ce privește conectivitatea, avem 3 modalități: Bluetooth, Wireless sau prin cablu. Bateria este de 3150 mAh, deci nu vă așteptați la săptămâni întregi de utilizare cu luminile pornite. Maxim câteva zile de utilizare intensă am scos eu, ceea ce tot este binișor.
Pro
Contra
Cea mai bună tastatură wireless Logitech

Ultima dar nu cea din urmp este Logitech MX Keys Plus Advanced care este de departe cea mai bună tastatură wireless a momentului actual. Aceasta se poate conecta la 3 device-uri simultan și comută între ele într-un mod foarte fluid și ușor. Este folosită adesea de persoanele cu 2 sau mai multe monitoare, de cei care lucrează și pe PC sau pe laptop și așa mai departe. Spre deosebire de MX Keys pe care am prezentat-o mai devreme, aceasta vine și cu un suport pentru palme și încheieturi care este extrem de comod (mai ales dacă stai foarte mult timp la PC).
Tastele sunt extrem de silențioase și se apasă foarte ușor, fără să opună rezistență. Au margini rotunde și formă sferică pentru a se plia mai bine cu degetele iar sunetul este aproape inexistent. Deși este ușoară, are o stabilitate foarte mare pe birouri de diferite suprafețe. Nu mi s-a întâmplat să îmi alunece până acum și nici nu prevăd o astfel de acțiune prea curând.
Pro
Contra
Cum să alegi cea mai buna tastatura wireless
Deși v-am prezentat doar 7 tastaturi wireless, există sute de modele pe piață din care puteți alege. Nu trebuie să vă restrângeți doar la cele enumerate mai sus. Poate aveți anumite preferințe în ceea ce privește brand-ul sau cerințe tehnice exacte. Dacă totuși nu știți ce vreți de la o tastatură și nu aveți niște criterii exacte de alegere, am scris pentru dumneavoastră un ghid care să vă ajute la alegerea celei mai bune tastaturi wireless.
Tipul tastaturii
Există mai multe tipuri de tastaturi fără fir, inclusiv tastaturi mecanice, cu membrană și chiclet. Tastaturile mecanice oferă o experiență de tastare tactilă, iar tastele sunt de obicei mai durabile decât la alte tipuri de tastaturi. Tastaturile cu membrană sunt mai silențioase și mai accesibile, în timp ce tastaturile chiclet sunt concepute pentru a fi subțiri și portabile.
Compatibilitate
Înainte de a achiziționa o tastatură wireless, asigurați-vă că este compatibilă cu computerul sau dispozitivul dvs. Unele tastaturi wireless sunt concepute special pentru Mac sau Windows, în timp ce altele funcționează cu ambele. Verificați specificațiile tastaturii pentru a vă asigura că este compatibilă cu sistemul dvs. de operare.
Conexiune
Tastaturile wireless utilizează diferite tipuri de conexiune, inclusiv Bluetooth, wireless și USB. Tastaturile Bluetooth sunt cele mai comune, deoarece se pot conecta la mai multe dispozitive și sunt ușor de configurat.
Autonomie
Tastaturile wireless necesită baterii pentru a funcționa, așa că este esențial să luați în considerare durata de viață a bateriei înainte de a face o achiziție. Unele tastaturi au baterii reîncărcabile, în timp ce altele necesită baterii de unică folosință. Bateriile reîncărcabile sunt mai convenabile, dar pot adăuga la costul total al tastaturii. Pe de altă parte, bateriile de unică folosință pot fi mai accesibile, dar vor trebui înlocuite periodic.
Dimensiuni
Tastaturile fără fir sunt disponibile în diferite dimensiuni, inclusiv tastaturi de dimensiuni complete, compacte și mini. Tastaturile de dimensiuni mari oferă toate tastele standard, inclusiv o tastatură numerică, și sunt potrivite pentru configurații de birou. Tastaturile compacte sunt mai mici decât cele de dimensiuni complete și pot să nu includă o tastatură numerică. Tastatura mini este și mai mică și este concepută pentru a fi utilizată cu tablete sau alte dispozitive mobile.
Layout
Tastaturile sunt disponibile în diferite dispuneri, inclusiv QWERTY, AZERTY și QWERTZ. Dispunerea QWERTY este cea mai comună și este utilizată în SUA și în multe alte țări. Layout-ul AZERTY este utilizat în Franța, în timp ce layout-ul QWERTZ este utilizat în Germania și în alte țări europene.
Depinde mult de cerințele și de nevoile tale, dar cea mai bună tastatura wireless este Logitech MX Keys Plus Advanced. Vine la pachet cu un suport pentru mâini, poate fi conectată la mai multe dispozitive simultan și se simte excelent la tastare.
În funcție de factori precum: dacă are iluminare sau nu, o tastatură wireless are o baterie care poate ține de la câteva zile până la 24 luni. De regulă, iluminarea RGB scurtează cel mai mult autonomia unei tastaturi.
O tastatură wireless ieftină costă între 50-100 de lei, iar una mai performantă, costă între 250-800 de lei.