Ți-ai dorit vreodată să pilotezi o dronă și să vezi exact ce vede ea în timp real?
DJI Avata Pro-View este o dronă de tip high-end care a luat cu asalt piața din prima lună în care a apărut. Această dronă a fost proiectată cu intenția de a le oferi cameramanilor cât și a fotografilor profesioniști instrumentele și tehnologia necesară pentru a surprinde cele mai uimitoare cadre. Este a doua dronă care beneficiază de FPV (First Person View) de la DJI și este mult mai ușoară, mai compactă și mai ,,prietenoasă” cu cei care nu au mai folosit o astfel de dronă.

Table of Contents
DJI Avata: Păreri Pro și Contra
Pro
Contra
Design

După cum se observă și în poză, drona are încorporate niște protecții pentru elice care le vor apăra și le vor oferi un grad de rezistență mult mai ridicat în cazul unui posibil accident. Din nefericire, chiar dacă nu este foarte voluminoasă, DJI Avata Pro-View Combo nu se pliază, iar camera, componentele electronice și bateria se află deasupra protecțiilor pentru elice și a elicelor. De regulă, cu un astfel de design, oamenii sunt înclinați să o piloteze în zone nu foarte admisibile, prin spații înguste, iar ce vă pot spune din propria mea experiență este că protecțiile au o eficiență foarte bună în cazul unei coliziuni.
Vă recomand să optați pentru cel mai mare card micro SD posibil deoarece slotul este destul de dificil de accesat. Partea bună este că Avata are 20 GB de stocare internă care poate ajuta în caz de nevoie. Iar sub el se află doi senzori de timp de zbor care pot detecta și cartografia obstacolelor de la sol. Cu toate acestea, Avata nu are senzori orientați spre față, așa că principala sa protecție este reprezentată de protecțiile pentru propulsoare și de designul robust.

Controlerul care vine cu cele două kituri este DJI Motion Controller. Acesta presupune să înclinați controlerul înainte și înapoi pentru a urca și coborî, în timp ce dacă îl înclinați spre stânga sau spre dreapta, drona se întoarce în direcția respectivă. Accelerația este controlată cu ajutorul unui declanșator, în timp ce un buton de frânare oprește drona și o lasă în staționare dacă o prăbușire pare iminentă. În plus, există un buton pentru a comuta între modurile Normal și Sport și un altul pentru a face fotografii și pentru a porni/opri înregistrarea video.

La o primă impresie pare dificil de controlat, dar odată ce vă obișnuiți puțin vă veți da seama că toate comenzile sunt desul de intuitive. Iar acest fapt îl face să fie excelent pentru începători sau pentru persoanele care nu au mai pilotat FPV și, de asemenea, se descurcă foarte bine când vine vorba de zone complexe și aglomerate.
Performanță

Dronele de tip FPV sunt concepute special pentru a captura videoclipuri, iar la acest capitol Avata excelează foarte tare. Dar pe lângă filmat, poate captura și imagini în format JPEG cu ajutorul senzorului său CMOS de 48MP. Puteți fotografia manual sau pe modul automat, dar fotografiile sunt adesea, destul de slab calitative (spre deosebire de partea video).
Pe partea de video, DJI Avata capturează în format 4K până la 60 fps, 2,7K până la 100 fps și 1080p până la 100 fps. Bitrate-url video maxim este de 150 Mbps, iar profilurile de culoare le includ pe cel normal și D-Cinelike. Acesta din urmă este pentru gradația culorilor în fluxurile de lucru profesionale, dar Normal arată foarte bine direct din cameră pentru cei care preferă simplitatea.
În general, calitatea video este fantastică, cu detalii fine, o reproducere excelentă a culorilor și o stabilizare impresionantă a imaginii. Avata oferă stabilizare mecanică doar pe axa de înclinare (verticală), stabilizarea electronică a imaginii (EIS) RockSteady având grijă ca imaginile video să aibă un aspect neted chiar și când drona zboară sacadat. Face o treabă excelentă, iar dacă preferați un video și mai lin cu un orizont mai stabil, HorizonSteady este la fel de eficient, dar oferă un rezultat complet diferit. Ambele moduri de stabilizare pot fi, de asemenea, dezactivate, dar este mult mai bine să folosiți EIS pentru filmări mai fluide.
Funcționalitate

Deși multe drone FPV nu au sisteme de senzori și nici GPS, cei de la DJI s-au abătut de la aceste tipare. Asta înseamnă că, în momentul în care eliberați comenzile, drona se oprește în aer și plutește, iar obstacolele de dedesubt sunt detectate datorită unui sistem de detectare cu infraroșu și a unui sistem de viziune descendentă cu 2 camere. Dar, fără senzori de evitare a coliziunii frontale sau posterioare, trebuie să aveți mare grijă atunci când zburați în zone aglomerate. Atunci când zburați în modul Manual, niciuna dintre aceste caracteristici de siguranță nu este disponibilă.
GPS-ul aduce cu sine și funcția Return to Home, care este inițiată automat atunci când bateria atinge nivelul minim sau când se pierde transmisia între dronă și cască. În plus, există și modul Turtle, în care, dacă drona este cu capul în jos după o coliziune, poate fi întoarsă din nou cu capul în sus – o caracteristică moștenită de la dronele tradiționale cinewhoop și extrem de utilă. Și, în cazul unor accidente minore, elicele de schimb, cadrul superior și protecția elicei pot fi înlocuite de către utilizator.
Nu este o dronă deosebit de rapidă, cu o viteză maximă de 29 km/h în modul Normal și 50 km/h în modul Sport, dar aceste viteze sunt perfecte pentru zborul în zone de interes. Pentru a vă bucura de viteza sa maximă de 97 km/h, trebuie să zburați în modul Manual cu ajutorul telecomenzii FPV 2 – acesta este un mod care necesită multe ore de practică folosind simulatoare FPV și kituri ieftine de drone FPV pentru începători înainte de a vă gândi măcar să zburați cu Avata în acest mod. Este un lucru știut faptul că este dificil și chiar și piloții experimentați sunt predispuși la accidentări atunci când își forțează limitele pentru a capta unele cadre.
Specificații
Greutate | 410 grame |
Dimensiuni | 18 x 18 x 8 cm |
Autonomie | 18 minute/baterie |
Viteză maximă | 97 km/h |
Altitudine max. | 5 Km |
Video | 4K/2,7K/Full HD |
Tip încărcător | USB type C |
Memorie | 256 GB |
Rază semnal | 10 Km |
Bluetooth | Da |
DJI Avata Pro-View: Preț și Păreri
Dacă ești în căutarea unei drone de tip FPV care filmează excelent, dar totuși nu dispui de skill-urile necesare pilotării unei drone clasice, atunci DJI Avata Pro-View Combo va fi modelul perfect pentru tine. Din punct de vedere al prețului, nu este deloc ieftină, mai ales dacă optezi pentru baterii suplimentare, dar când o vei pune la treabă pentru prima dată și vei vedea cât de performantă și cât de tare este experiența FPV, vei uita complet de preț.
În urma mai multor teste, desfășurate de profesioniști, drona a atins viteza de 27 m/s, adică 97,2 km/h.
Autonomia dronei DJI Avata este de 18 minute, dar aveți posibilitatea de a opta pentru încă 2 baterii suplimentare care vor ține drona în aer pentru cca 45-50 de minute.
Este de preferat să pilotați drona când sunt temperaturi cuprinse între -10℃ și 40℃.