DJI Mini 3 PRO este una dintre cele mai compacte drone pe care le puteți găsi pe piață.

DJI Mini 3 Pro este cea mai performantă dronă din seria Mini și cel mai compact model pe care îl puteți achiziționa în acest moment. Din punct de vedere al upgrade-urilor, aceasta are un senzor mai mare, un sistem inteligent de evitare a obstacolelor încorporat și diferite moduri inteligente de zbor. Toate astea la o greutate de doar 249 de grame, deci nu veți fi nevoit să o înregistrați la primărie, ci doar pe site-ul AACR. Deși nu este tocmai ieftină, nici rezultatele nu sunt de nivel mediu. Chiar din contră. Este o dronă profesională care va captura niște imagini cu adevărat impresionante.
Te-ar putea interesa și:
Table of Contents
DJI Mini 3 Pro: Pareri Pro vs Contra
Plusuri
Minusuri
DJI Mini 3 Pro: Design

Din punct de vedere al design-ului, inginerii de la DJI nu s-au abătut prea mult de la tiparul dronelor din familia Mavic. În timp ce Mini 2 avea niște trăsături mai elegante și mai drepte, cele de pe Mini 3 Pro sunt în mod evident ceva mai rotunjite. Elicele sunt gri deschis și nu au niciun fel de protecție iar piciorușele pliabile sunt destul de scurte, dar nu suficient cât să ne încurce sau să ne provoace palpitații la aterizări.
Includerea senzorilor de obstacol și a suporturilor rotunjite ale gimball-ului contribuie și mai mult la acest aspect mai curbat, în timp ce modificările suplimentare ale designului includ brațele elicei care au fost făcute mai aerodinamice și elicele care sunt mai mari decât cele utilizate de Mini 2 pentru a contribui la creșterea timpului de zbor.
Gimbalul se atașează la dronă pe ambele părți ale fuselajului, ceea ce ajută la susținerea camerei și a senzorului său mărit de 1/1,3 inchi. Dacă vă încântă ideea, această cameră poate fi rotită la 90 de grade pentru a filma fotografii și clipuri video atât în format portret, cât și landscape. Este o caracteristică ce a fost inclusă (din punctul meu de vedere) crearea de conținut pe rețelele sociale.

În ceea ce privește controllerele, kitul standard vine cu DJI RC-N1, care este același controler pe care îl primești cu alte drone DJI. Acest controler dispune de un suport telescopic pentru telefon și nu are niciun fel de ecran. Însă nu este niciun necaz prea mare deoarece orice telefon poate fi pus pe acel suport și înlocuiți astfel ecranul care ar fi trebuit să existe. Dacă vreți totuși un controller cu ecran propriu, atunci puteți opta pentru pachetul care conține controller-ul DJI RC. Ambele au un bitrate de 18 Mbps și o latență de 120 ms.
DJI Mini 3 Pro: Zbor

După cum spuneam la începutul articolului, Dji mini 3 Pro are 3 moduri de zbor. Mai exact:
- Cine
- Normal
- Sport
Dacă ați mai avut până acum o dronă DJI înseamnă că sunteți familiar cu ele, însă dacă aceasta va fi prima vă veți acomoda destul de repede.
Viteza maximă a dronei este de 16 m/s, adică 57,6 Km/h. Acest lucru o clasează undeva la mijloc în rândul dronelor profesionale. În funcție de cele 3 moduri din care puteți selecta, drona va zbura cu o viteză diferită. Pe modul cine, drona este cea mai lentă, iar pe modul sport (în mod evident), drona este cea mai rapidă. Însă țineți cont că în modul sport funcția de evitare a coliziunilor este complet dezactivată.
Contrar așteptărilor oferite de dimensiunile mici ale dronei, Mini 3 Pro are o rezistență la vânt destul de ridicată și zboară cu grație când vântul atinge 38 de Km/h. Am observat cea mai bună stabilitate în momentul în care am ținut-o pe modul Sport, dar nici celelalte nu mi-au cauzat neplăceri. Comenzile sunt receptive iar conexiunea dintre dronă și controller a rămas stabilă pe o distanță foarte mare.
Se pare că cei de la DJI chiar iau în considerare sfaturile cumpărătorilor și încearcă să îmbunătățească bateria la fiecare dronă apărută (deși nu le iese mereu). Astfel, bateria Li-Polimer de 2.453 mAh care cântărește 80,5 grame oferă dronei o autonomie de până la 34 de minute, ceea ce nu e rău deloc. Însă dacă luăm în calcul factori precum întoarcerea la bază, vântul puternic, temperatura și alte variabile care afectează în mod real bateria, ajungem să ave undeva la cca 25-30 de minute reale de zbor.
Dacă totuși vi se pare prea puțin, atunci puteți opta pentru pachetul cu bateria de 3.850 mAh care îi oferă dronei o autonomie de 47 de minute. Doar că, odată cu alegerea unei baterii mai mari, și greutatea dronei va fi semnificativ mai mare (peste 250g), ceea ce înseamnă că veți fi nevoit să o înregistrați.
Cea mai importantă arie de îmbunătățire este fără nicio îndoială adăugarea sistemului tri-direcțional de evitare a obstacolelor, care utilizează senzori cu unghi larg orientați înainte, înapoi și în jos. Aceasta, alături de sistemele avansate de asistență a pilotului oferă o evitare exactă a obstacolelor care poate fi dezactivată atunci când este necesar. De asemenea, îl puteți seta să oprească drona sau să zboare în mod autonom în jurul unui obstacol atunci când este detectat. Acesta este un salt uriaș pentru seria Mini și deschide ușa unor funcții autonome extrem de utile.
Mini 3 Pro vine cu la pachet cu noua opțiune de urmărire a subiectului care urmărește subiectul chiar și atunci când este în mișcare. De asemenea, avem și nelipsitul Quick Shots, care este binevenit oricând.
Calitate Foto-Video

Pentru o dronă care cântărește mai puținde 250 de grame, Dji Mini 3 Pro captează niște fotografii excepționale de 48MP. Îmi place foarte mult manevrabilitatea ISO care nu lasă niciun pic de noise suplimentar când alegem ISO cu valori între 100 și 6400. De asemenea, reproducerea culorilor mi s-a părut aproape 1 la 1. Chiar și în condiții de iluminare slabă, Dji Mini 3 Pro se ridică la nivelul așteptărilor noastre.
În modul foto, puteți captura fișiere raw și JPEG în două rezoluții. Pentru a obține fișiere mai mari, trebuie să fotografiați în modul 48MP, care captează fișiere la această rezoluție. Cu toate acestea, în comparație cu fișierele standard de 12,1MP, imaginile capturate în modul 48MP par mai puțin clare, deși acest lucru ar putea fi pur și simplu o iluzie, deoarece detaliile par în mod natural mai clare în imaginile mai mici.
Fotografierea la 48MP este, fără îndoială, o caracteristică binevenită care extinde posibilitățile aparatului foto, deși atunci când fotografiați în acest mod nu puteți utiliza AEB, modul Burst sau Timed Shot. Atunci când folosiți aceste moduri, rezoluția este setată la standardul de 12,1MP.
Pe partea de video mi se pare că se descurcă mult mai bine, unde scoate niște cadre foarte clare, la o luminozitate bună, fără lag sau reproduceri inexacte ale culorilor.
Clipurile video pot fi capturate în trei rezoluții: 4K (până la 60p), 2,7K (până la 60p) și Full HD până la 120p. Aceasta din urmă oferă o filmare în slow motion atunci când este filmată la 120 fps. Viteza maximă de biți video este de 150 Mbps, iar cu profilurile de culoare Normal și D-Cinelike disponibile, Mini 3 Pro este potrivită atât pentru captura video pentru amatori, cât și pentru profesioniști. Datorită unei actualizări a firmware-ului, acum este posibilă filmarea D-Cinelike cu o adâncime de culoare pe 10 biți – deși acest lucru nu mărește gama dinamică a dronei, le oferă gradațiilor de culoare o marjă de manevră suplimentară pentru editare.