Deși a văzut lumina pieței în anul 2018, Nikon D3500 încă rămâne unul dintre cele mai bune aparate foto DSLR pe care ai putea să le achiziționezi în momentul actual. Cu o construcție robustă, o autonomie mare, un meniu intuitiv și o calitate a imaginii excepțională, D3500 vine la un preț care bate multe alte DSLR-uri de pe piață. Aș spune că se bate chiar și cu aparatele mirrorless, dar nu suntem aici să facem comparații, ci să facem un review complet pentru Nikon D3500. Așadar, să începem cu câteva minusuri și plusuri.
Table of Contents
Nikon D3500: Păreri Pro și Contra
Pro
Contra
Nikon D3500: Caracteristici generale

Pentru început avem un senzor APS-C de 24,2 megapixeli, care este de regulă vârful la care ajung acest tip de aparate. Viteza de fotografiere continuă este de 5fps-uri, pe când la mulți rivali din aceeași gamă de preț, este de doar 3 fps. Dacă vreți ceva mai mult decât atât, atunci ar trebui să optați pentru un aparat mirrorless, dar când vine vorba de DSLR-uri, Nikon D3500 este în vârful gamei.
Cei de la Nikon nu prea folosesc stabilizarea direct în corpul aparatelor, dar o mare parte din obiectivele acestora vin cu un sistem VR (vibration reduction) care se descurcă foarte bine și merită banii. Bineînțeles, găsiți și kit-uri mai ieftine, cu obiective fără VR, dar nu prea se merită din punctul meu de vedere. Nu avem niciun port pentru microfon, deci v-a trebui să vă bazați strict pe microfoanele încorporate în dispozitiv.
Având în vedere că marea majoritate a smartphone-urilor au capacitatea de a filma la rezoluție 4K, este chiar rușinos că acest aparat nu duce atât. Avem totuși posibilitatea de a filma Full HD la 1920 x 1080 cu o rată de până la 60 fps. Cum am spus și la începutul articolului, Nikon D3500 nu beneficiază de wifi încorporat, dar are bluetooth. Fapt care îți permite să transferi imaginile pe orice dispozitiv smart sau chiar să declanșezi obturatorul de la o distanță măricică cu ajutorul unui simplu smartphone.
Ca durată de viață a bateriei, D3500 duce cca 1,550 de fotografii, dar depinde mult de circumstanțe. Spre exemplu, dacă nu folosești bliț-ul sau autofocus-ul prea mult, s-ar putea să scoți undeva spre 2,000. Deci, dacă ai nevoie de un aparat foto pentru evenimente sau îți place să ieși toată ziua și să tragi cadre, atunci DSLR-ul Nikon D3500 este printre cele mai bune opțiuni din acest punct de vedere. Ecranul are 3 inch și o rezoluție modestă, aș spune, de 921,000 de puncte, ceea ce este o îmbunătățire semnificativă față de D3400.
Performanță

Nikon D3500 are 11 puncte de autofocus care sunt grupate spre mijlocul cadrului, dar dacă subiectul se află aproape de margine, este destul de ușor să focalizați și apoi să reîncadrați înainte de a face fotografia. Bineînțeles, puteți lăsa aparatul să aleagă automat punctul de focalizare sau îl puteți selecta singur, dar în ambele cazuri este foarte rapid și se descurcă destul de bine.
Având în vedere că ecranul nu este tactil, suntem nevoiți să utilizăm butoanele cu 4 direcții de pe spatele aparatului pentru a muta punctul de auto-focalizare. Deși pare enervant, este foarte receptivă și se mișcă imediat la comenzi. Deși nu folosesc autofocalizarea cu detecție de fază pe senzor, cei de la Nikon au reușit să scoată tot ce-i mai bun din focalizarea bazată pe contrast. Deși în teorie ar trebui să fie mult mai lentă, în realitate nu e deloc așa.
Dacă citești forumuri de specialitate, aparatul foto D3500 este catalogat drept ,,mid level”, dar în teste sunt diferențe foarte mici între imaginile produse de D3500 și cele produse de aparatele văzute drept profi. Foarte mici diferențe în ceea ce privește noise-ul sau rezoluția, dar dacă arăți pozele unei persoane aleatoare de pe stradă, nimeni nu va sesiza aceste diferențe.
Te-ar putea interesa și:
De ce Nikon D3500 ?

În cazul în care ai ajuns aici din greșeală sau ești indecis între 2 sau mai multe aparate foto o să-ți pui inevitabil o întrebare simplă. Și anume: De ce Nikon D3500 și nu alt aparat?
În primul rând, este atât de compact și de ușor încât dacă ai folosit vreodată un aparat foto performant vei simți o diferență notabilă de greutate. Este extrem de confortabil pentru zile lungi de fotografiere, permițându-ți să-l cari oriunde cu tine fără să-ți obosească mâna. Singurul dezavantaj la acest fapt este că se simte mult mai ușor de spart, doar că nu e.
În al doilea rând, meniul este ușor de navigat pentru a modifica setările. Chiar și un novice al fotografierii se va obișnui destul de repede cu meniul prezent pe Nikon D3500 și va învăța destul de repede ce îi merge bine și ce nu. Singurul lucru care îmi displace este că nu există un buton dedicat pentru ISO și trebuie să-l ajustezi din meniu, dar, ca peste tot, există plusuri și minusuri.
Calitatea de pe acest aparat este demnă de menționat alături de alte DSLR-uri performante. Pe partea inferioară a intervalului ISO, calitatea este foarte bună. Aș spune că se menține extraordinară până la pragul de 10,000, dar la limita superioară începe să se modifice puțin în ceea ce privește noise-ul.
Durata de viață a bateriei este un alt motiv pentru care să optezi pentru D3500. Ține zile întregi dacă fotografiezi doar prin vizorul optic și chiar și cu obiectiv tot avem parte de peste 1000 de fotografii.
Concluzii
Pentru a concluziona tot ce am zis până acum, Nikon D3500 este unul dintre cele mai bune aparate foto pentru fotografii care vor să facă upgrade de la ceva mai slab sau chiar și pentru intermediari. Aș zice că se descurcă bine pentru a primi titlul de aparat foto de familie deoarece nu trebuie să te pricepi prea mult la setări ca să scoți o poză calitativă. Orice persoană care fotografiază utilizând această cameră va scoate niște cadre foarte bune. Indiferent de cât talent sau practică are în spate. E greu să dai greș când ai un dispozitiv care face treaba pentru tine.
Având în vedere că este o cameră ușoară și compactă, aceasta poate fi luată ușor după tine oriunde mergi, fără să simți că faci vreun efort. Iar pe lângă acest lucru, D3500 face niște poze instant foarte calitative, fără să îți bați capul cu setări complicate.
Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale acestui aparat este durata de viață a bateriei. Aceasta poate trage până la 1550 de cadre, ceea ce este cu mult peste ce oferă marea majoritate a DSLR-urilor de pe piață.
De regulă, prețul pentru acest aparat (cu tot cu kit) este de până în 4.000 de lei, fără reduceri.